Hrvatski radio

Radio Rijeka

Najviše tri dana od otkrivanja do početka liječenja karcinoma

28.04.2015.

20:38

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Projekt liječenja zloćudnih bolesti Ministrastva zdravlja "Program 72 sata" od danas se, nakon Zagreba i Osijeka, provodi i u Rijeci. Cilj je da liječenje pacijenta počne najviše tri dana nakon otkrivanja.

U Hrvatskoj svake godine od raka oboli više od 25 tisuća osoba, a za borbu protiv ove teške bolesti presudno je njezino rano otkrivanje i brzo liječenje. Provođenje Programa 72 sata stoga može pomoći izliječenju mnogim oboljelima od raka - jer je cilj programa bolest što prije otkriti i liječiti. Liječenje pacijenta kojima je potvrđena zloćudna bolest mora početi za tri dana nakon dijagnoze. Time se bolesnike lišava neizvjesnosti i stresa zbog čekanja na liječenje.

Danas se u riječkome Kliničkom bolničkom centru operira osam pacijenata sa zloćudnom tumorima - debelog crijeva, mokraćnog mjehura, dojke, štitnjače. Kirurzi rade i poslijepodne, a protokol dijagnosticiranja i liječenja je unaprijed napravljen. U prvoj fazi provođenja Programa 72 sata liječit će se prvenstveno bolesnike s njačešćim karcinomima - debelog crijeva i dojki, kako bi liste čekanja na operaciju, zračenje ili kemoterapiju nestale.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.