Hrvatski radio

Radio Rijeka

Najzabavnija znanstvena noć - pun pogodak!

28.09.2013.

11:40

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prva riječka Noć istraživača privukla je u Tower Centar brojne posjetitelje svih dobnih skupina. Uživali su u pokusima, nagradnim kvizovima, poster-izložbama, druženju sa znanstvenicima, koji su za ovu prigodu napustili svoje laboratorije i opremu preselili u trgovački centar.

I mladi i malo stariji bili su oduševljeni onime što su mogli vidjeti, ali i sami napraviti. Gledali su preparate pod mikroskopima - bilo je ljudskih tkiva, stanica, bakterija, virusa. Pažnju su privukle i vinske mušice - tako različite izgledom, a genski tako slične ljudima. 

U Noći istraživača, najzabavnijoj znanstvenoj noći, moglo se uživati i u nizu filmskih projekcija - od crtanog filma Profesor Baltazar do različitih dokumentaraca o znanstvenim temama. Upoznali smo se s rezervnim dijelovima za ljude, pod mikroskopom gledali elektroničke elemente, a golim okom, uz pomoć zrake svjetlosti, inače oku nevidljive sićušne čestice.

Za odličnu atmosferu pobrinuli su se glazbenici iz vokalne skupine Ochtacord, koji su otvorili noć istraživača, zatim Duo Bayan i na kraju bend Audizzy, sastavljen od studenata i profesora riječkih fakulteta. Svi posjetitelji mogli su sudjelovati u nagradnoj igri, a oni najsretniji dobili su tisuću kuna, tablet i različite poklon-pakete.

Nakon prve riječke Noći istraživača, organizatori su i više nego zadovoljni - Tower Centar bio je pun cijelo vrijeme, od 17 do skoro 23 sata. Sigurno su zadovoljni, ali i umorni bili znanstvenici, čije je uobičajeno radno okruženje mirno i tiho. Ovdje su stalno bili okruženi znatiželjnim mališanima i odraslima te odgovarali na njihova pitanja.

Već se veselimo sljedećem izdanju ove vrijedne i zanimljive manifestacije, za čiju su organizaciju zaslužni Sveučilište u Rijeci, Medicinski fakultet, Tehnički fakultet, Odjel za biotehnologiju i Centar za mikro i nano znanosti i tehnologije. Na razini Hrvatske, program u Zagrebu, Splitu i Rijeci koordinirala je Agencija za mobilnost i programe EU.

Poslušajte kako je bilo na riječkoj Noći istraživača u petak oko 19 sati te razgledajte fotogaleriju:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.