Hrvatski radio

Radio Rijeka

Naknade za bebe u gradovima i općinama: od jedne pa do 54 tisuće kuna

13.08.2017.

13:04

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Grad Opatija će za prvo rođeno dijete isplaćivati nakanadu od deset tisuća kuna, što je naveći iznos u Hrvatskoj, uz besplatan vrtić za svako drugo i sljedeće dijete. A zanimljivost je pak da Crikvenica natalitet potiče s trideset tisuća kuna naknade za treće novorođenče u obitelji.

Opatijski gradski vijećnici donijeli su odluku o izdvajanju 10.000 kuna za prvo dijete, 15.000 za drugo te po pet dodatnih tisuća za svaku sljedeću prinovu. Želja je pomladiti stanovništvo i zadržati mlade obitelji u Opatiji, i pružiti im mogućnost da razmišljaju o proširenju svojih obitelji, doznajemo od Emila Priskića, zamjenika gradonačelnika Opatije, koja ima najmanju stopu nataliteta u regiji.

Visoke naknade za bebe, nažalost, nisu presudne za povećanje stope nataliteta, što pokazuje situacija u, primjerice, Viškovu i Kastvu, gdje su poticaji znatno niži - iznose dvije, odnosno tisuću kuna - a ipak se u Kastvu rodi osamdesetak, a u Viškovu čak dvjestotinjak mališana godišnje, a i najmlađa su općina u Hrvatskoj sa stalnim porastom stanovništva.

Zanimljivost je pak da je u Crikvenici nakanada za treće i svako sljedeće dijete već nekoliko godina visokih 30.000 kuna. Veseli da odluka nije "ostala samo mrtvo slovo na papiru, već je to isplaćivano", ističe crikvenički gradonačelnik Damir Rukavina i dodaje da uz 30.000 kuna za treće dijete daju još besplatni vrtić, udžbenike i marende, a uvode i novost za majke koje su na porodiljnom - od 6 mjeseci do godine dana sufinancirat će s tisuću kuna mjesečno.

U Rijeci je jednokratna potpora za svako novorođeno dijete dvije tisuće kuna. I na kraju, ne možemo ne spomenuti grad rekorder kad je riječ o pronatalitetnim nakanadama za novorođenčad - Grad Zagreb. Naime, za treće i svako sljedeće dijete zagrebački roditelji dobiju naknadu od čak 54 tisuće kuna, što se isplaćuje tijekom šest godina. Prilog Biserke Belić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.