Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nakon 10 godina učenici u Vrbovskom dobili novi kombi za prijevoz do škole

03.11.2015.

13:12

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ulaganjem od oko 200 tisuća kuna Primorsko- goranska županija osigurala je kupnju novog kombi vozila koje je danas predano na korištenje Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića u Vrbovskom. Na taj način poboljšani su uvjeti za prijevoz učenika Gorskoga kotara.

Nakon deset godina korištenja starog kombija s kojim je prijeđeno oko 250 tisuća kilometara, dobitak novog vozila za Osnovnu školu u Vrbovskom ima izuzetan značaj, kaže njezin ravnatelj Anton Burić. "Koliki je značaj ove donacije za našu školu, dovoljno govori činjenica da mi u svom sastavu imamo sedam teritorijalno raspršenih područnih škola, pa je za njihov jednokratni obilazak potrebno prijeći i do stotinu kilometara. U situaciji kada ne postoji organizirani mjesni prijevoz, kombi vozilo je jedini način prijevoza učenika i opreme između naših škola", kaže Burić.

Prijevoz je dodatno otežan tijekom zimskih mjeseci u Gorskom kotaru i zato je zamjenik župana Primorsko-goranske županije Marko Boras Mandić poručio da ako netko živi u Gorskom kotaru, onda zbog toga ne mora biti kažnjen, nego mora imati razinu usluga kakva je dostupna građanima u Rijeci i Zagrebu. "Decentralizacija u praksi znači da ta usluga bude što bliža građanima. Konkretno, bez ovakve usluge u Vrbovskom to bi bilo svakako teže", ističe Boras Mandić. Tijekom proteklih trinaest godina Primorsko-goranska županija je u nabavu kombi vozila za potrebe škola Gorskog kotara uložila više od 2,5 milijuna kuna, a taj oblik prijevoza na nastavu u brdskom dijelu županije koristi oko 15 posto učenika. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.