Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nakon 17 godina većina zahvata na Sović Lazu privedeno je kraju

08.10.2021.

13:58

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Sović Laz nedaleko Delnica ključna je lokacija za razvoj kvalitetnog zbrinjavanja otpada u Gorskom kotaru jer na nju će pri uklapanju toga područja u sustav Županijskog centra na Marišćini biti vezano osam od devet goranskih lokalnih jedinica.

Dinamiku opsežnih radova na Sović Lazu proteklih su godina znatno usporavali neriješeni imovinsko-pravni odnosi, no da je, unatoč tome, većina zahvata privedeno kraju, tijekom današnjeg su se obilaska uvjerili čelnici zainteresiranih gradova i općina, te predstavnici državnog Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.  

Prema iznijetim procjenama, zbrinjavanje otpada iz osam lokalnih jedinica Gorskog kotara na Županijskom centru Marišćina moglo bi započeti tijekom proljeća iduće godine, dokad bi u Sović Lazu trebalo potaknuti i pitanje sanacije postojećeg odlagališta.

Aktivnosti na Sović Lazu traju dulje od 17 godina, a u tom je razdoblju uloženo oko 22 milijuna kuna. Dosad je završena pretovarna stanica, reciklažno dvorište i plato za odlaganje građevinskog otpada, a riješeno je i pitanje komunalne infrastrukture. 

O trajanju, vrijednosti i opsegu dosad obavljenih radova na spomenutoj lokaciji direktor "Komunalca" iz Delnica Boro Tomić kaže:

 

Goransko zbrinjavanje otpada, pripremio Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.