Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nakon 3. maja Ukrajinci posjetili Uljanik; ministar najavio isplatu plaća

12.10.2018.

14:07

Autor: HRT

Brodogradilište Uljanik (Foto: Pixsell)

Brodogradilište Uljanik (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

Potencijalni novi ulagači, predstavnici ukrajinskoga brodovlasnika, stigli su jutros u pulski Uljanik kako bi se sastali s Upravom. Sastanak je bio zatvoren za javnost, trajao je dva sata, nakon čega su svi krenuli u obilazak brodogradilišta.

Stanje u 3. maju i Uljaniku nije dobro - računi su i dalje u blokadi. U ponedjeljak bi trebala biti isplaćena plaća, za koju nema novaca. No ministar gospodarstva Darko Horvat kaže da iz Uprave Uljanika ima dobre vijesti. "Prema mojim informacijama koje stižu iz Pule i Rijeke, jedan veliki dio sredstava je osiguran, hoće li plaća biti u ponedjeljak ili koji drugi dan idućeg tjedna, tražit ću informacije od Uprave kao što možete i vi", rekao je ministar.

U riječkom brodogradilištu 3. maj predstavnici Smart Holdinga kompanije čiji je vlasnik jedan od najbogatijih Ukrajinaca Vadim Novinsky, bili su jučer. Istodobno, u Rijeci se sastao Krizni stožer za 3. maj kako bi upozorio na to da je račun i dalje u blokadi, a uprava Uljanika još nije Vladi dostavila izmijenjeni plan restrukturiranja.

U izjavi za HRT počasni konzul Ukrajine u Hrvatskoj Ivica Pirić prenio je dojmove ukrajinskih predstavnika. Ono što su vidjeli je pozitivno. Brojke i papiri su druga faza nakon koje će oni u skoro vrijeme dati odgovor na koji način vide daljnji razvoj situacije odnosno brzine ulaska u tu strukturu, izjavio je Pirić.

U utorak, 16. listopada, doznaje HRT, održat će se Skupština društva na kojoj bi se trebao smijeniti Nadzorni odbor. Potom bi se trebala smijeniti Uprava i imenovati nova.

Sindikati koji djeluju u Uljaniku pozdravljaju interes potencijalnih partnera iz Ukrajine za brodogradilišta Uljanik i 3. maj jer smatraju da je svaka konkurencija dobro došla. Ukrajinci su zainteresirani isključivo za brodogradnju, ne i za biznis nekretninama", izjavio je povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Uljaniku Đino Šverko.

Najavio je kako će, ako plaća za rujan ne bude isplaćena u ponedjeljak, ponovno formirati Štrajkački odbor, a od utorka će započeti proces mirenja u trajanju od pet dana. Gotovo je sigurno da će biti spriječeno održavanje Skupštine društva, a samim time i izbor novog Nadzornog odbora i Uprave, kaže Šverko.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.