Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nakon 30 godina SOS centar Rijeka postaje Savjetovalište za žrtve nasilja

25.02.2021.

13:14

Autor: Vladimir Jurić

Tina Kovačić i Lorena Zec (Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka)

Tina Kovačić i Lorena Zec (Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Svaka četvrta ili peta žena na svijetu i u Hrvatskoj doživjela je obiteljsko, partnersko ili seksualno nasilje. Žalosno je da tek svaka dvadeseta žena prijavi seksualno nasilje, istaknula je danas predsjednica Koordinacijskog tima SOS Rijeka - centra za nenasilje i ljudska prava Tina Kovačić.

Centar ove godine slavi 30 godina rada, a od danas ima novo ime: Savjetovalište za žrtve obiteljskog, partnerskog i seksualnog nasilja.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, u 2020. godini na posdručju Policijske uprave primorsko-goranske sveukupno je zabilježeno 31 kazneno djelo protiv spolne slobode, a riječ je o kaznenim djelima silovanja, bludnih radnji i spolnog uznemiravanja.

Ovaj broj treba uzeti s rezervom jer istraživanja govore da na jedan prijavljeni slučaj seksulanog nasilja dolazi najmanje deset neprijavljenih. Poslušajte što su rekle predsjednica i dopredsjednica Koordinacijskog tima Tina Kovačić i Lorena Zec:

Savjetovalište za žrtve obiteljskog, partnerskog i seksualnog nasilja; pripremio Vladimir Jurić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.