Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nakon blagdana dvostruko više intervencija hitne zbog srčanih tegoba

11.01.2015.

14:05

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon božićnih i novogodišnjih blagdana na Hitnom traktu riječkog KBC-a pomoć je zatražilo dvostruko više kardiovaskularnih bolesnika nego inače. Mnogi su pretjerano uživali u masnim i slanim jelima, što je kod srčanih bolesnika izazvalo zdravstvene teškoće.

Dežurni kardiolozi na Hitnom traktu KBC-a su tijekom ovog tjedna, zbog infarkta ili "slabosti" srca, imali prosječno deset intervencija dnevno. Zbog prekomjernoga konzumiranja prvenstveno slane hrane - poput kiselog kupusa, sarme, pečenja i kobasica - hitnu pomoć zatražilo je dvostruko više srčanih bolesnika nego što je uobičajeno, doznajemo od kardiologa u riječkom KBC-u Alena Ružića.

Nekontrolirano unošenje slane i masne hrane te blagdansko ljenčarenje kod kroničnih kardiovaskularnih bolesnika mogu izazvati zdravstvene teškoće poput zatajenja srca, teškog disanja i stezanja u grudima te oticanja trbuha i nogu jer natrij - glavni sastojak soli - veže na sebe vodu, pojasnio je Ružić.

Zato liječnici uporno ponavljaju da je pravilna prehrana, odnosno umjerenost u hrani i piću - uz tjelesnu aktivnost - tajna dugovječnosti. Javlja Biserka Belić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.