Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nakon Božića, popusti: od četvrtka počinju zimska sezonska sniženja

26.12.2018.

13:16

Autor: T. Petrović Čemeljić

Foto ilustracija: Miranda Cikotić / Pixsell

Foto ilustracija: Miranda Cikotić / Pixsell

Foto: - / -

Sutra, u četvrtak 27. prosinca, počinje zimsko sezonsko sniženje, objavila je Hrvatska gospodarska komora. Proizvodi su u prosjeku sniženi između 20 i 50 posto, a na zimskome sniženju najviše se kupuje odjeća i obuća te sezonski proizvodi poput zimske opreme i dekoracija.

U 60 dana propisanoga trajanja sniženja, cijene i popusti moraju se iskazati jasno, vidljivo i čitljivo. Ako trgovac ne proda sve proizvode, može nastaviti s prodajom po sniženoj cijeni sve do isteka zaliha, ali nije dopušteno takvu prodaju oglašavati kao sezonsko sniženje.

Udarno razdoblje blagdanske potrošnje bilo je od 19. do 24. prosinca. Prema podacima Porezne uprave, u petak 21. prosinca izdano je računa u vrijednosti većoj od 706 milijuna kuna. Najviše se kupovalo u subotu, kada je izdano gotovo sedam milijuna i 900 tisuća računa. U samo tri dana vikenda ukupno je potrošeno više od milijardu i 827 milijuna kuna.

"Domaći trgovci prate trendove europskih trgovaca po pitanju sezonskih rasprodaja, pa se bilježe sve veće stope sniženja. Dakle, tu možemo govoriti o međunarodnoj konkurentnosti jer zbog usklađenih rokova sniženja naši kupci više ne idu u tolikoj mjeri kupovati u druge zemlje u okruženju", kaže direktorica Sektora za trgovinu HGK Tomislava Ravlić.

Ono gdje zaostajemo u odnosu na međunarodne trendove je online trgovina, koja sve više uzima maha. "Hrvatski trgovci još uvijek u dovoljnoj mjeri ne prepoznaju važnost online trgovine, što dodatno pogoršava našu poziciju u globalnoj utakmici. Za ilustraciju, kupovina putem interneta u svijetu raste 30 posto godišnje, a u Hrvatskoj je to mršavih 12 posto", istaknula je Ravlić.

No, ukupna potrošnja u prosincu ipak raste: prema procjenama HGK, ove godine potrošit će se oko 13,5 milijardi kuna, što je čak milijardu kuna više u odnosu na isto razdoblje lani. Poslušajte izjavu Tomislave Ravlić: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.