Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki vrtići najavili štrajk, Grad traži malo vremena

01.02.2022.

12:15

Autor: Hina / Neva Funčić

Djeca u vrtiću

Djeca u vrtiću

Foto: Josip Regovic / PIXSELL

Iz Sindikata obrazovanja, medija i kulture (SOMK) priopćili su u utorak da nisu uspjeli pregovori o izmjenama kolektivnog ugovora i usklađivanju plaća pa je sindikat pokrenuo pripreme za štrajk zaposlenih u vrtićima Grada Rijeke.

U SOMK-u kažu da su u gotovo petogodišnjem procesu kolektivnoga pregovaranja s poslodavcem isticali i inzistirali na usklađivanju plaća zaposlenih u vrtićima s plaćama zaposlenih u osnovnim školama, ali se poslodavac oglušio na te zahtjeve:


"Poslodavac se oglušio na sindikalne zahtjeve povećanje osnovice s 5211 kuna na 6044 kune te povećanje koeficijenata za šest posto za zaposlene u vrtićima DV Rijeka, DV More i DV Sušak", ističe sindikat.


Naglašavaju da je nemoguće je održavati odgojno-obrazovni rad u uvjetima kada nedostaje odgojitelja na tržištu rada, kada odgojitelji odlaze raditi u obližnje gradove zbog boljih radnih uvjeta i plaća.

Nakon neuspješnih kolektivnih pregovora i tri sastanka mirenja između Grada Rijeke i SOMK-a u sporu oko izmjena kolektivnoga ugovora, ispunile su se zakonske pretpostavke za pokretanje industrijskih akcija te su pokrenute pripreme za štrajk zaposlenih u vrtićima Grada Rijeke.

Sindikat

Dodali su iz sindikata da je to posebice izraženo u vrijeme pandemije jer vrtići rade sve vrijeme i u njima ne postoji model A, B i C, kao u školama.


"Žalosno je da Grad Rijeka to godinama ne prepoznaje. Radnicima je dosta šutnje i čekanja, a svoje zahtjeve ovoga će puta izboriti kroz štrajk", poručuje SOMK.


Predsjednica sindikata Božica Žilić rekla je Hini da u trima riječkim vrtićima ima oko 700 zaposlenih, od odgajatelja i stručnih suradnika do kuhara i domara, a oko 70 posto su članovi SOMK-a.


Grad Rijeka priopćenjem je reagirao na štrajka u dječjim vrtićima. Navode da je kolektivni ugovor koji je na snazi do 2023. već tri puta mijenjan, a da zahtjev sindikata se osnovica plaće izjednači s onom u osnovnim školama za gradski proračun znači povećanje izdataka za više od 9 milijuna kuna.

Zato smo sindikate zamolili za strpljenje i malo više vremena te im ponudili porast osnovice zaposlenicima vrtića od 7%, ali s početkom od 1. srpnja 2022. godine, odnosno nakon donošenja i usvajanja šestomjesečnog izvješća o izvršenju proračuna.

Zamjenica gradonačelnika Sandru Krpan

Za predloženo povećanje Grad bi izdvojio 4,1 milijun kuna i odmah nakon tog povećanja nastavio kolektivno pregovaranje za daljnje povećanje osnovice u skladu s proračunskim mogućnostima u 2022. te ciljano u planiranju proračuna za 2023. godinu. Cijelo priopćenje možete pročitati ovdje:

Poslušajte što je o temi rekla sindikalna povjerenica Ingrid Čavić:

Ingrid Čavić o štrajku u riječkim vrtićima

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.