Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nakon posljedica razornoga juga: jesu li Gorani građani drugoga reda?

15.12.2017.

10:09

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vijećnici Grada Delnica većinom su glasova prihvatili gradski proračun za iduću godinu, tijekom koje očekuju ukupni prihodi od oko 49,5 milijuna kuna. Dio vijećnika nezadovoljan je reakcijom državnih institucija na elementarnu nepogodu koja je ovoga tjedna zadesila Gorski kotar.

Nakon iskazanog neslaganja s načinom planiranja nekih projekata, poput uređenja gradskog etnografskog muzeja, potporu proračunskom prijedlogu uskratili su PGS i Unija Kvarnera. S druge strane, uz vladajući blok Nezavisne liste "Volimo Delnice", prvi put nakon dvanaest godina proračun je podržao SDP. 

Međutim, socijaldemokrati dogodine očekuju više ulaganja u delničku dobrovoljnu i javnu vatrogasnu postrojbu te ističu kako su ovotjedna elementarna nepogoda i intervencije na sanaciji posljedica olujnoga juga napravili dodatne štete na već poprilično istrošenoj opremi vatrogasaca. 

Vijećnik SDP-a Igor Pleše nezadovoljan je i izostankom reakcije s državne razine na nevolje koje su proteklih dana zadesile goransko područje te se zapitao jesu li stanovnici Gorskoga kotara građani drugoga reda.

"Crikvenicu je u rujnu ove godine zadesila poplava i grad su obišla dva ministra. Tijekom nedavnih nepogoda Slavoniju su obišla dva ministra i premijer, a kada je Bjelovar u lipnju pogodila suša, tamo je, uz premijera i dva ministra, došla i predsjednica države. Kod nas, u Gorski kotar, nije došao apsolutno nitko", ističe Pleše i naglašava da će šteta biti višemilijunska.

"Šuma je strahovito devastirana, a to je naš resurs kojeg eksploatiraju i izvlače iz Gorskog kotara. I sada, kada je taj resurs oštećen, neka dođu vidjeti kakvo  je stanje kod nas", poručio je Igor Pleše. Poslušajte izjavu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.