Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nakon uhićenja u Istri, prvi osumnjičenici na ispitivanju u riječkom USKOK-u

28.06.2022.

19:07

Autor: Hina

Privođenje osumnjičenih za pogodovanja u području prostornog planiranja i bespravne gradnje u Istri

Privođenje osumnjičenih za pogodovanja u području prostornog planiranja i bespravne gradnje u Istri

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Prve osumnjičene osobe iz skupine uhićenih u utorak ujutro na više lokacija Puljštine, koje se terete za zloporabe i pogodovanja u području prostornog planiranja i bespravne gradnje, poslijepodne su dovedene na ispitivanje u riječki Odsjek USKOK-a.

Među prvima je na ispitivanje u riječki USKOK dovedena osumnjičenica koju zastupa odvjetnik Radivoj Mačešić iz Pule. Mačešić je potvrdio da zastupa jednu od osumnjičenih osoba, koja je iznijela svoju obranu te je odlukom USKOK-a puštena kući. Na novinarski upit, rekao je da je riječ o osobi koja nije zaposlena u Gradu Vodnjanu te da ju se tereti za zlouporabu položaja i ovlasti.


Tijekom večeri očekuje se da će na ispitivanje u riječki USKOK biti dovedeni i ostali uhićeni osumnjičenici.


Akcijom koju Uskok i policija od utorka provode na više lokacija diljem Puljštine prema neslužbenim podacima obuhvaćeno je 26 osoba od kojih je 15 uhićeno, a tereti ih se za pogodovanja u području prostornog planiranja i bespravne gradnje.


Uskok je u utorak popodne potvrdio da su u Istarskoj županiji u tijeku uhićenja i pretrage koja se odnose na više osoba osumnjičenih za povredu službene dužnosti. Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat su kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s istarskom policijom, a provode se na području Istarske županije i odnose se na više osoba za koje se sumnja da su počinile kaznena djela protiv službene dužnosti, izvijestio je Uskok.


Iz Uskoka su potvrdili da se, među ostalim, postupa i prema dvije osobe za koje se sumnja da su počinile kaznena djela u svojstvu službenika u gradu Vodnjanu.


Akcija je počela u utorak rano ujutro pretragama stanova, kuća, vozila i poslovnih prostora. Kako je priopćila istarska PU, u složenom kriminalističkom istraživanju sudjeluje više od 60 policijskih službenika.


Istragom je navodno obuhvaćeno više osoba s područja Vodnjanštine te Pule, na prvoj razini zaposlenici Grada Vodnjana koji su vodili postupke legalizacije, na drugoj poduzetnici, odnosno građevinci, geodeti i arhitekti kao posrednici te na trećoj vlasnici nekretnina. Navodne zloporabe službenog položaja i ovlasti ili poticanja dogodile su se između 2014. i 2019. godine.


Kako je izvijestila PU istarska, od 15 uhićenih osoba 14 ih je iz Istre i jedna iz Rijeke .

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.