Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nakon višegodišnjeg slabog uroda, ove godine berba maruna - rekordna!

02.10.2018.

13:56

Autor: Vladimir Jurić

Lovranski maruni spremni za berbu (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Lovranski maruni spremni za berbu (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

U Lovranu je najavljena 45. jubilarna Marunada, koja će svoj početak imati 12. listopada u 17 sati. Tijekom tri nedjelje ljubitelji maruna moći će u Lovranu, Dobreću i Lignju uživati u proizvodima od maruna.

Nakon višegodišnjeg slabog uroda maruna, ova godina je rekordna. Kako nam je rekao jedan od proizvođača lovranskog maruna Adriano Gržević, prave berbe maruna nije bilo više od sedam godina. Tijekom tog perioda, marun je prvo napao rak kore, koji je ugrožavao stabla nekoliko godina.

Zadnjih pet godina osa šiškarica zadavala je velike probleme vlasnicima maruna. No borba s ovim nametnikom je uspješno završena, pa je ovogodišnji urod rekordan. Gospodin Gržević nam je rekao, da je posljednjih godina bio i suradnik na projektu "Genetika lovranskih maruna", koji je uspješno priveo kraju Fakultet za poljoprivredu iz Zagreba.

Snimanjem stabala maruna dobivena je informacija da je devedeset posto stabala iz roda maruna Maradi, koji je jedan od najcjenjenijih na svijetu. Preporuka je da se lovranski marun kuha, a onda upotrijebi za kolače. Može se i peći, ali bi trebao ostajati u svojoj ovojnici četrdesetak dana, kako bi se mogao kvalitetno peći. Poslušajte razgovor Vladimira Jurića s Adrianom Grževićem:

Galerija
Foto: Vladimir Jurić / HR Radio Rijeka, Foto: -/-
Adriano Gržević, proizvođač maruna, Luiza Sandalj, TZ općine Lovran, Bojan Simić, načelnik općine Lovran i Sanja Škorić, Društvo naša djeca (Foto: Vladimir Jurić / HR Radio Rijeka), Foto: -/-Adriano Gržević, proizvođač maruna (Foto: Vladimir Jurić / HR Radio Rijeka), Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.