Hrvatski radio

Radio Rijeka

Napadi na Pariz: po dosad objavljenome, nema poginulih hrvatskih državljana

14.11.2015.

22:38

Autor: Hina/HRT/T.P.Č.

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Među 129 poginulih, koliko ih je po posljednjim podacima bilo u usklađenim terorističkim napadima u petak u Parizu, ima i stranih državljana čiji je privremeni popis objavio AFP. Na popisu, barem zasad, nema nijedne osobe hrvatskoga državljanstva.

Iz različitih izvora dosad je potvrđeno da su među ubijenima najmanje dvoje belgijskih državljana (jedan od poginulih je 47-godišnji Milko Jozic, inženjer koji bi, po imenu, mogao biti hrvatskog podrijetla), dvoje Rumunja i Alžiraca, dvije Tunižanke te po jedan Španjolac, Portugalac, Britanac, Čileanka i Amerikanka, dok švedska diplomacija spominje mogućnost da je ubijen jedan državljanin Švedske.

"Veleposlanstvo RH u Francuskoj u stalnom je kontaktu s francuskim nadležnim tijelima i čim budemo imali službene informacije objavit ćemo ih", kaže se u priopćenju hrvatskoga Ministarstva vanjskih i europskih poslova, kojim se osuđuje suludi teroristički akt te izražava sućut obiteljima i prijateljima žrtava, francuskom narodu i vladi.

Zagreb je u kontaktu sa svim saveznicima i s Croatia Airlinesom kako bi se osigurao trenutačni transfer svih građana iz Pariza koji u ovom trenutku to žele, rekao je premijer Zoran Milanović u današnjem obraćanju javnosti. Vlada je objavila brojeve telefona na kojima hrvatski građani mogu dobiti informacije o svojoj rodbini u Parizu: telefon u Zagrebu je 01 4569 964, a u veleposlanstvu u Parizu 0033 1 5370 02 80 te 0033 78 52 44 533.

"Svi koje poznajem su živi i zdravi, ovo što se događa je užas, prestravljeni smo", napisala je na svome Facebook profilu direktorica Hrvatske turističke zajednice u Parizu, Riječanka Daniela Mihalić Durica.

Islamska zajednica u Hrvatskoj najoštrije je osudila terorističke napade u Parizu, ističući da su ih počinjeni zločini zaprepastili i ostavili u nevjerici, a obiteljima žrtava uputila je najiskrenije izraze sućuti. "Počinitelji su i ovoga puta pokušali prenijeti sliku da su to učinili u ime vjere islama, a istina je da se ni vjerom ni bilo čime može opravdati ubijanje nedužnih ljudi", stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Aziz ef. Hasanović. 

Odgovornost za napade danas je preuzela džihadistička skupina Islamska država. Predsjednik države Françoise Holland napade je nazvao ratom protiv Francuske, koja je po prvi put nakon Drugoga svjetskog rata proglasila izvanredno stanje i zatvorila granice.

Pariške vlasti najavile su da će danas biti zatvorene brojne javne ustanove: škole, muzeji, sveučilišta, knjižnice, gimnastičke dvorane, bazeni i tržnice. Otkazuju se svi školski izleti i sportska natjecanja, a vrata je zatvorio i pariški Disneyland. Bolnice u gradu prešle su na tzv. "bijeli plan", izvanredno stanje za sve hitne službe i zdravstvene djelatnike, objavio je Le Monde.

Sinoćnji napadi u Parizu najkrvaviji su napadi u Europi u posljednjih 40 godina, nakon onih počinjenih u Madridu 11. ožujka 2004. Tada je u eksplozijama desetak bombi u Madridu i njegovom predgrađu u četiri vlaka poginula 191 osoba, a gotovo dvije tisuće ih je ranjeno. 

Francuska zastava u Rijeci (Foto: Ivan Dorian Molnar)

U znak podrške Parižanima i Republici Francuskoj, Grad Rijeka izvjesio je danas francusku zastavu na balkonu zgrade Gradske uprave na Korzu.

"Ovim činom Grad Rijeka ujedno želi izraziti sućut obiteljima i prijateljima stradalih u bezumnom terorističkom činu, ali i jasno poručiti da podržava sve narode i države Europske unije, Europe i svijeta u borbi protiv terorizma. Ne smijemo dozvoliti da se izazivanjem straha i panike širi mržnja", stoji u priopćenju za medije.

Zbog krvavog napada na civile u Parizu, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel poslao je sućut francuskoj veleposlanici u Hrvatskoj Michelle Boccoz.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.