Hrvatski radio

Radio Rijeka

Napredno riječko sveučilište: stiže superračunalo od 44 milijuna kuna

24.06.2015.

14:45

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sveučilište u Rijeci nabavlja superračunalo s pripadajućom opremom ukupno vrijedno više od 44 milijuna kuna. Bit će to prvo superračunalo u Hrvatskoj i regiji te među najnaprednijima u svijetu. Prvi put u Hrvatskoj provedena je i javna nabava natjecateljskim dijalogom.

Sudjeluje i riječki MEP
U postavljanju opreme u Centru za napredno računanje i modeliranje sudjelovat će, kao podizvođač, i riječka tvrtka MEP. Njihova zadaća bit će opremanje data-centra. Njegova će posebnost biti vodeno hlađenje sustava, čime se postiže visoka energetska učinkovitost.

Ovaj vrijedan sustav koristit će se u prvome redu u biotehnologiji, biomedicini te tehničkim i prirodnim znanostima. Osim istraživača i studenata Sveučilišta u Rijeci, superračunalo će moći koristiti i ustanove iz inozemstva jer će biti prvo i jedino, barem u jadranskoj regiji.

Rijeku i Hrvatsku kupljena će oprema svrstati u svjetski vrh. Na taj način moći ćemo se ravnopravno "boriti" sa znanstvenicima iz cijeloga svijeta: većina takvih superračunala nalazi se u SAD-u, Japanu, Kini, Njemačkoj i Francuskoj.

Da je već u funkciji, bili bismo na 32. mjestu među istraživačkim ustanovama, 59. među sveučilištima te 249. na listi svih korisnika sličnih superračunala, uključujući i komercijalnu namjenu, istaknuo je prorektor za informatizaciju i predstojnik Centra za napredno računanje i modeliranje Zlatan Car

O nabavi superračunalnoga okružja danas su ugovor potpisali rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin te Zdravka Zalar i Robert Markuš - predstavnici zajednice ponuditelja SMARTIS koja djeluje u Ljubljani i Zagrebu. Istaknuli su da je kupljeno superračunalo najbolje što se može dobiti za 44,6 milijuna kuna, koliko košta sa svom opremom. Slijedi ugradnja složenoga sustava u zgradu sveučilišnih odjela u Kampusu na Trsatu.

Time je završen postupak natjecateljskoga dijaloga - prvi put u Hrvatskoj javna je nabava provedena tako da se bira najkvalitetniji, a ne najjeftiniji ponuditelj. Kako je objasnio prorektor Car, Sveučilište i zainteresirane tvrtke pregovarali su o značajkama i cijenama tražene opreme. Složen postupak trajao je, od raspisivanja natječaja do današnjega potpisivanja ugovora o nabavi, nepunih godinu dana.

Riječko superračunalo trebalo bi u punoj funkciji biti do listopada. Nabavkom superračunala završava prva faza opremanja četiriju centara i laboratorija u Sveučilišnom kampusu, ukupno vrijednog više od 180 milijuna kuna. Slijedi stavljanje u rad i obučavanje korisnika te privlačenje novih, a potom i razvoj nove riječke industrije, veći znanstveno-tehnologijski park i revitalizacija industrijske baštine, objašnjava rektor Pero Lučin. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.