Hrvatski radio

Radio Rijeka

Napusti normalne naprave, igraj se, "forkaj" grad i zatvori se u tihu sobu!

04.09.2020.

13:09

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

kvArt - aplikacija proširene stvarnosti za bolje naselje (Foto: Drugo more)

kvArt - aplikacija proširene stvarnosti za bolje naselje (Foto: Drugo more)

Foto: - / -

Napusti normalne naprave, poruka je Sajma 3N koji u petak i subotu u Palachu i Kružnoj promovira "uradi sam" kulturu i nudi pomaknuti pogled na suvremenu tehnologiju. Domaći i međunarodni umjetnici, hakeri i izumitelji predstavljaju neobične uređaje, interaktivne instalacije i audiovizualne izvedbe.

Inspiriran devetnaestostoljetnim konceptom Svjetske izložbe na kojoj su izumitelji i inženjeri mogli javnosti predstaviti nove izume i otkrića, Sajam 3N okuplja neobične izloške i objedinjuje uvrnute ideje koje služe kao katalizator novih pristupa u upotrebi tehnologije. Radi se o popularizaciji hakiranja tehnologije koja nas okružuje, o poticaju da se odustane od tvorničkih uputa i prilagođavanju naprava našim potrebama i interesima, kažu organizatori iz Udruge Drugo more.

Zvijezda ovoga zaigranog sajma je ugledni nizozemski eksperimentator i izumitelj neobičnih instrumenata Yuri Landman, koji na sajam stiže u subotu, zajedno s dvadesetak drugih tehno-entuzijasta i hakera koji su u Fužinama sudjelovali na ljetnom kampu Electric Wonderland, u organizaciji zagrebačke Radione.

Na Landmanovim neobičnim instrumentima, koji će se u Palachu moći razgledati već od petka, glazbu su proizvodili mnogi svjetski poznati glazbenici, kao što su, primjerice, gitaristi benda Sonic Youth. 

Na sajmu će svoje izloške također predstaviti skupina umjetnika iz Ljubljane, među kojima su multimedijalni umjetnik i istraživač zvuka Marko Batista, intermedijalni umjetnik Boštjan Čadež te izumitelj i eksperimentalni računalni skladatelj Borut Savski.

Zagrebački istraživač i izumitelj tehnika i tehnologija fotografije, svjetla i zvuka Hrvoje Spudić predstavit će eksperiment u kojem će 16-milimetarski filmski projektor pretvoriti u snimač optičkog zvuka.

Od domaćih riječkih snaga, Kristian Benić i Marko Žmak Pepe na Sajam 3N donose kvARt aplikaciju proširene stvarnosti za bolje naselje, koja mobitel pretvara u alat koji pomaže u zamišljanju kako bi u nekom naselju određena lokacija mogla izgledati ako se na nju postavi klupica, stol za stolni tenis ili slikarski stalak.

Sajam se provodi u okviru projekta Žiroskop, čiji je nositelj Udruga Drugo more. Partneri na projektu su Grad Rijeka, Savez udruga Molekula te udruge Filmaktiv, Ri Rock i Prostor plus. Projekt je vrijedan gotovo 2,5 milijuna kuna, a većim ga dijelom financira Europska unija u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda te sufinancira Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Damir Medved iz Zavičajnog muzeja Drenova predstavit će nekoliko zanimljivih projekata koji se razvijaju u okviru Drenova Creative HUB-a, među kojima je i ČAI – čakavska umjetna inteligencija, projekt očuvanja čakavštine koji koristi tehnologiju chatbotova, umjetne inteligencije i strojnog učenja.

Informatički entuzijast Gregor Bogdanović i Luka Rodela iz nedavno pokrenutog RiUse Centra posebno su za Sajam 3N izradili uradi-sam džuboks, dok će dugogodišnji profesionalni tonski snimatelj i audioumjetnik Ivo Vičić jednu prostoriju Palacha pretvoriti u tihu sobu, u kojoj će posjetitelji biti potpuno izolirani od vanjskih zvukova.

Neslužbena tema ovogodišnjeg sajma je igra, a u pratećem programu su četiri radionice: izrada elektro-diorama pod vodstvom Paule Bučar, izrada svijetlećih štapova za LED grafite pod vodstvom Deborah Hustić, izrada žičanih instrumenata od otpadnih materijala pod vodstvom dvojca Music Makers, radionica robotike koju vode Gregor Bogdanović i Mateo Marcelić te radionica spekulativnog dizajna riječkih javnih prostora i forkanja gradske kulturne politike, pod vodstvom Marka Luke Zubčića i Lea Kirinčića.

Sve će pratiti i internetski Radio Roža, a više o programu Sajma 3N možete saznati na mrežnim stranicama Drugog moraUlaz je slobodan, a osigurane su sve mjere zaštite u skladu s epidemiološkim preporukama, kaže Dubravko Matanić:

Matanić o Sajmu 3N 2020, pripremila Tajana Petrović Čemeljić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.