Hrvatski radio

Radio Rijeka

Napustila nas je legenda: preminuo Oliver Dragojević

29.07.2018.

09:12

Autor: HRT

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / -

Jutros u 5 sati u splitskoj bolnici umro je Oliver Dragojević, javila je Slobodna Dalmacija. Velikan hrvatske glazbene scene napustio nas je u 71. godini. Tužnu vijest listu je javila Oliverova obitelj.

Na službenoj Facebook stranici pjevača objavljena je njegova fotografija uz datume "7.12.1947. - 29.7.2018."

Moglo bi se reći da je glazbenu karijeru Oliver Dragojević počeo graditi s pet godina kada mu je otac kupio usnu harmoniku uz koju je zabavljao djecu iz svoje ulice i putnike na brodu od Splita do Vele Luke na Korčuli. 

Kamen temeljac jedne od najuspješnijih karijera u nas postavljen je na splitskim festivalima šezdesetih, sedamdesetih. Slijedili su vječni hitovi od "Vjeruj u jubav", "Malinkonija", "Skalinada", "Oprosti mi, pape", "Karoca", krucijalni "Galeb i ja", a poslije "Cesarica", čime je postao strasno obožavan među najširom publikom i kritikom. 

Olivera su uvijek voljeli svi naraštaji. Uronjen u Dalmaciju i njezine prirodne ljepote kao glavnim nadahnućem, njegove su pjesme istodobno imale univerzalnu vrijednost. No, s vremenom, iako je mogao uživati na starim lovorikama, Oliver je bio znatiželjan i sklon izazovu pa je sve češće nastupao sa Zagrebačkom filharmonijom, ali i džezistima. Otisnuo  se i u svijet, nastupao u londonskom Royal Albert Hallu. pariškoj Olympiji, sydneyskoj Operi i konačno njujorškom Carnegie Hallu. U New Yorku je nastupao s velikanima kao što su Sanches i Lindner te gudačima slavne njujorške škole Juilliard.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.