Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nasilje među djecom: manje, ali brutalnije

25.02.2015.

12:50

Autor: Marijana Smokvina / Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Statistika uopće ne veseli: čak 37 posto učenika u Hrvatskoj, uzrasta od 5. do 8. razreda, potvrdilo je da je osjetilo vršnjačko nasilje. Nasilju među djecom što prije treba reći NE i zato je utemeljen Dan ružičastih majica.

Prema zadnjim statistikama svako četvrto dijete je izloženo nekom obliku nasilja što znači da 27 posto djece svakoga dana doživi neki oblik nasilja u školama. Šesnaest posto djece se smatra nasilničkom djecom. Zabilježen je trend smanjenja nasilja, međutim napadi su sve brutalniji, rekla Tea Jelača iz Društva "Naša djeca" Opatija.

O vršnjačkom nasilju itekako valja razgovarati i na njega u svakoj prilici upozoravati. Velika odgovornost u zaustavljanju nasilja je u kućnom odgoju, brizi roditelja, školi, policiji - ukratko cijeloj zajednici.

Ideja Dana ružičastih majica nastala je u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi. Inicijativom školskih kolega na konstruktivan i inteligentan način riješeno je sustavno zlostavljanje dječaka posvećenog podršci liječenju teško bolesne majke. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative i međunarodno prepoznate obljetnice.

U Lovranu, u Osnovnoj školi ''Viktor Car Emin'' Dan je obilježen ispisivanjem poruka nenasilja na kartonske majice. Nasilja u toj školi nema baš puno, bar tako govore učenici, ali postoje situacije u kojima se dogodi tučnjava i onda mali upomoć zovu velike ili pokušavaju uspostaviti dijalog.

U Rijeci je Dan ružičastih majica obilježen u Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta u Dolcu koji su posjetili učenici šestog razreda škole Kozala. Poslušajte što je u Lovranu zabilježila Marijana Smokvina:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.