Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nasilje prema ženama događa se i iza vrata sličnih vašima!

24.11.2016.

16:35

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iza vrata sličnih vašima, svakog se dana događa nasilje. Voljeli bismo da toga bude manje u nama i oko nas, stoga uz 25. studenoga - Međunarodni dan protiv nasilja prema ženama, najavljujemo dvije kampanje u Rijeci.

Budi muško i pridruži se ovogodišnjoj kampanji Centra za participaciju žena u društvenom životu "Muškarci u borbi protiv muškog nasilja nad ženama"! Peticiju možete potpisati u petak 25. studenog na njihovu štandu na Jadranskom trgu od 10 sati do podneva.

Ovogodišnja crna statistika u Hrvatskoj bilježi po jednu ubijenu ženu svakih 14 dana. Svakih petnaest minuta jedna je žena fizički zlostavljana. Dnevno se prijavi 30 slučajeva nasilja nad ženama, a svaki peti nasilnik je "ponavljač".

Unatoč kampanjama i javnom govoru protiv nasilja, statistika je sve gora, a predsjednica Centra Antonija Pintar tvrdi da je to zato što ne postoji stvarna politička volja da se obračunamo s nasiljem. Jednostavno, ističe Pintar, kazne za nasilnike su preblage. 

"Zajedno protiv nasilja" je kampanja SOS Rijeka Centra za nenasilje i ljudska prava i deset riječkih kafića. Namjera im je bila ove godine omogućiti ženama da se slobodno informiraju o tome kako se zaštititi od nasilja te su na vrata ženskih toaleta u ugostiteljskim objektima objesili informativne plakate.

Centar za participaciju žena u društvenom životu ove je godine organizirao program koji će trajati do 10. prosinca - Međunarodnog dana ljudskih prava. 29. i 30. studenog u Centru imaju dan otvorenih vrata i savjetovat će o prevenciji i rješavanju nasilja, primjenama zakona. 1. prosinca zlatna Olimpijka Sara Kolak podržat će ih na izložbi radova djece i mladih na temu "NE nasilju".

Na Dan ljudskih prava bit će prikazan film "Iza vrata sličnih vašima" čiji je autor Dalibor Čajkovski. Amater i zaljubljenik u film odlučio je napraviti priču o nasilju koje ne izvire iz stereotipa o alkoholizmu i žrtvi nasilja, već iz svakodnevne situacije "iza vrata sličnih vašima" u kojoj je vrlo lako prijeći granicu.

Poslušajte što o zakonskom okviru nasilja misli zamjenik primorsko-goranskog župana Marko Boras Mandić, kako o kampanjama govore Pintar i predstavnica SOS Rijeka Tina Kovačić te kako Čajkovski najavljuje svoj film koji će odmah poslije javne projekcije biti dostupan i na YouTubeu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.