Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nasilje prema ženama: na jedno prijavljeno silovanje, 15 neprijavljenih

21.09.2016.

12:00

Autor: Antonela Galić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Hrvatskoj se povećava broj kaznenih djela silovanja u obitelji. Prošle godine bilo ih je 2200, a prekršaja 13.770. Korov je to koji se ne može iskorijeniti, rečeno je na sjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova PGŽ-a, posvećenoj Nacionalnom danu borbe protiv nasilja nad ženama.

U Rijeci je u prošloj godini zabilježeno 710 prekršaja te tri kaznena djela. "Na jedno silovanje ide 15 neprijavljenih", kaže predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Irene Gregorović – Filipčić. "Ono što me zabrinjava jest da je među bliskim osobama u obitelji došlo do stopostotnog povećanja nasilja u odnosu na spolne odnose bez pristanka druge osobe, a najčešće se to događa između očuha i pastorke, u 60 posto slučajeva", rekla je Gregorović – Filipčić.

O besplatnoj pravnoj pomoći, na koju imaju pravo osobe nižeg imovinskoga statusa, govorila je odvjetnica Marijana Anđelić. "To su osobe koje, prema članovima obitelji, imaju prihode manje od 3300 kn, s time da imate odredbu koja omogućava da se besplatna pravna pomoć dodijeli s većim cenzusom - djeca, invalidi, osobe koje imaju pravo zastupanja po posebnom zakonu ulaze u kategoriju korisnika prava na besplatnu pravnu pomoć", rekla je Anđelić. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.