Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nasilje prema ženama u porastu: crni baloni u spomen na 346 ubijenih žena

21.09.2018.

14:51

Autor: Blanka Uzelac

Foto: Blanka Uzelac / HRT - Radio Rijeka

Foto: Blanka Uzelac / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Samo je ove godine u Hrvatskoj ubijeno petero žena, a femicid čini do 30 posto svih ubojstava. Kaznena djela nasilja nad ženama su u porastu, dok su prekršajna u padu - ne zato što ih je manje, nego zato što se žene teško odlučuju prijaviti nasilnika jer nemaju povjerenja u sustav pravosuđa.

Naime, od svih prijavljenih nasilnika, samo njih sedam posto biva osuđeno na bezuvjetni zatvor, podaci su izneseni danas na tematskoj sjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova u Primorsko-goranskoj županiji.

"Puno smo puta od žrtava čuli izjave poput: Kad me ubije, moje će muke prestati, a on će valjda konačno završiti u zatvoru! Ponavljača nasilnika ima mnogo - samo ih je u Rijeci ove godine zabilježeno 67. U povodu sutrašnjeg Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, opet iznosimo crnu statistiku: u Hrvatskoj je u posljednjih 16 godina ubijeno 346 žena", rekla je predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Primorsko-goranske županije Irene Gregorović Filipčić.

Žene nemaju povjerenja u pravosudni sustav jer procesi dugo traju, a često se i žrtve prekršajno kazne, kaže ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske Helena Štimac Rodin i dodaje kako bi žene trebalo educirati kako se ponašati u slučaju nasilja, a suce senzibilizirati prema žrtvama.

U spomen na ubijene žene, članice i članovi Udruge za zaštitu obitelji Uzor iz Rijeke u podne su s Korza u zrak pustili crne balone. Javlja Blanka Uzelac:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.