Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nasilje prema ženama: važno je prepoznati, reagirati, sankcionirati

22.09.2016.

00:23

Autor: Nikolina Deranja, Tatjana Sandalj, Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Samo u ovoj godini u Hrvatskoj su deset žena ubili nasilni muževi ili partneri. Stotine tisuća žena ostalo je bez posla ili ekonomskih sredstava. Ili su doživjele neki oblik institucionalnog nasilja. Nacionalni je Dan borbe protiv nasilja prema ženama i djevojčicama!

Dan borbe protiv nasilja prema ženama i djevojčicama obilježava se u spomen na tri žene ubijene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine, kada je muškarac tijekom brakorazvodne parnice ubio suprugu Gordanu Oraškić, odvjetnicu Hajru Prohić i sutkinju Ljiljanu Hvalec.

Ženama se dokidaju reproduktivna i seksualna prava, žrtve seksualnog nasilja u ratu dodatno su stigmatizirane, a manjinske žene, žene s invaliditetom i pripadnice LGBT zajednice višestruko su marginalizirane. 

Iako je Hrvatska još u siječnju 2013. potpisala Istanbulsku konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja prema ženama i djevojčicama u kojoj se obiteljsko nasilje definira kao diskriminacija temeljem spola, taj važan dokument još uvijek nije ratificiran.

Niti jedna žena ne želi biti dio crne kronike i statistike - tvrde i riječki aktivisti koji su organizirali program uz nacionalni dan brobe protiv nasilja prema ženama. Na Korzu su, sa info štanda Centra za participaciju žena u društvenom životu riječki olimpijci Vera Begić Blečić i Mario Šivolija poručili da sport može biti dobra psihofizička terapija žrtvama, ali i način da se ponovno uključe u društvo. 

Simbolično su u zrak s riječkog Korza, točno u podne, poletjeli crni baloni za 318 ubijenih žena, žrtava nasilja u Hrvatskoj u proteklih petnaest godina. Puštanje balona i prvi mimohod upozorenja i poziva na akciju organizirala je Riječka mreža za pružanje psihosocijalne potpore žrtvama nasilja u suradnji s Odjelom prevencije Policijske uprave primorsko-goranske. 

Po podacima iznesenima na konferenciji u Hrvatskoj je od 1. siječnja do 31. kolovoza 2015. zabilježeno 10 ubojstava osoba ženskog spola i 11 pokušaja ubojstava, dok je u prvih osam mjeseci ove godine zabilježeno po 11 ubojstava i pokušaja ubojstava.

Udruga PaRiter danas je pokrenula prvu kampanju "10 dana akcije protiv urušavanja reproduktivnih prava". Cilj je upoznati svih s Konvencijom o uklanjanju svih vrsta diskriminacije žena i preporukama Odbora za uklanjanje diskriminacije žena Ujedinjenih naroda koje su Hrvatskoj dane u srpnju prošle godine. Pozivaju da potpišete peticiju kojom od Vlade traže ratifikaciju Konvencije protiv nasilja prema ženama što ju je Hrvatska ratificirala još 2013. Ratificirala, ali nikad potpisala i nikad preuzela obvezu! 

U povodu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u srijedu je u organizaciji Ministarstva socijalne politike i mladih u Zagrebu održana konferencija "Možemo zajedno - međuresorna suradnja u suzbijanju nasilja" čiji su sudionici upozorili: važno je podizati svijest žrtava da prijavljuju nasilje, ali i drugih građana da nasilje niti smiju provoditi, niti će se tolerirati.

Ministarstvo socijalne politike i mladih do kraja ove godine namjerava održati prvi ciklus edukacijskih radionica za postupanje u slučajevima nasilja u obitelji. Međutim, istaknuto je, cjelovitu zaštitu žrtava na razini države može se postići samo zajedničkim poduzimanjem mjera svih u sustavu, od državnih tijela do udruga civilnog društva. Ovih dana bit će formirana radna skupina za izradu nove strategije borbe protiv nasilja.

Poslušajte kako o sportu kao terapiji govore Begić Blečić i Šivolija te ocjenu potpredsjednice Udruge Uzor Paole Bogović o tome jesu li veći problem zakoni ili ljudi koji ih provode:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.