Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nasilje u obitelji: dužnost je svakog od nas odmah prijaviti nasilnika!

11.04.2020.

11:24

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Danijel Antunović rekao nam je kakva je situacija s obiteljskim nasiljem u Rijeci i okolici. Napomenuo je kako je važno prijaviti nasilje i da, usprkos krizi s koronavirusom, žrtve i svi koji imaju saznanja o nasilju moraju policiji prijaviti takve slučajeve.

Danijel Antunović je predsjednik Udruge Uzor iz Rijeke i voditelj Županijskog tima za sprječavanje nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja. Udruga već 13 godina provodi programe pomoći i zaštite obitelji s problemima te vodi sklonište i savjetovalište za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji.

Kapacitet skloništa je 10 osoba, odnosno tri žene s djecom, a otvoreno je i tijekom pandemije, uz primjenu sanitarnih mjera opreza, pa je svaka donacija zaštitnih maskica i dezinfekcijskih sredstava, kao i financijska donacija. Hrane, potrepština i igračaka za djecu zasad imaju dovoljno.

Nasilje u obitelji se u situaciji karantene može povećati, o čemu svjedoče podaci iz zemalja poput Kine, Italije, Francuske, gdje se taj ogromni problem za vrijeme pandemije utrostručio. U Hrvatskoj zasad nema značajnog porasta prijava policiji, no to ne znači da nema promjena u obiteljskim dinamikama i ponašanjima počinitelja nasilja, a to su uglavnom muškarci. S onime što nam slijedi - najvjerojatnija ekonomska kriza, pad prihoda i nezaposlenost - sve su to faktori koji utječu na porast obiteljskog nasilja.

Ukoliko znamo da se išta takvoga događa, naša je dužnost prijaviti policiji. Isto je tako važno ohrabriti žrtve da prijave nasilje, policija će izaći na teren i pružiti zaštitu te podnijeti prijavu, kaže Antunović. Naglašava da sve socijalne službe zadužene za pomoć u takvim slučajevima zaštitu i podršku pružaju i u uvjetima pandemije.

Obiteljsko nasilje velika je odgovornost svakog od nas, a ne problem jedino obitelji unutar koje se nasilje događa. Susjedi, rođaci, prijatelji, poznanici - svi možemo itekako pomoći i reagirati. Policija počinitelju ne odaje podatke o tome tko je prijavio, naglašava naš sugovornik. Poslušajte razgovor:

Antunović: Moramo reagirati na svako nasilje, pripremila Iva Pavletić Crnić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.