Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nastavak rekonstrukcije lučice u Klenovici: gradi se lukobran i dio obale

02.10.2017.

14:49

Autor: Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković nazočio je danas početku radova u ribarskoj lučici Klenovici, uoči kojih su potpisani ugovori o zajedničkom financiranju druge faze rekonstrukcije luke, vrijednom 16 milijuna kuna.

Radovi obuhvaćaju izgradnju novog lukobrana dugačkog 56 te širokog osam metara, ali i dogradnju postojeće operativne obale do sekundarnog lukobrana. Završetak je planiran kroz osam mjeseci, a izvođač radova je Zajednica ponuditelja u kojoj su GP Krk i Sun Adria. 

Primrosko-goranska županije radi dobro, ima gotove projekte - Cres, Crikvenica, Unije, Baška - i to je ono što veseli, kaže ministar Oleg Butković. U Klenovici neće biti 100 milijuna kuna, ali će biti 156, a za otočane i obalu ima još dobrih vijesti. "Ono što nas veseli je što smo otvorili po prvi puta mogućnost da se ovakvi projekti sufinanciraju od starne operativnih fondova konkurentnosti i kohezije, a na raspolaganju imamo ukupno 80 milijuna eura", rekao je ministar Butković.

Radost ministrovu dijeli i župan Zlatko Komadina: "Ovdje imamo dvije marine, dva lukobrana. Velika je to investicija zato jer je Županija spremna s prijedlogom dokumenata, imamo 55 milijuna kuna koje možemo udružiti s Ministarstvom i europskim fondovima, tako da nastvaljamo sa započetim i otvaranjima - Njivice, Lopar i tako dalje", rekao je Komadina.

A dalje, o samom značaju nakon završetka za Klenovicu, kako za turizam tako i za ribare, govori ravnatelj županijske Lučke uprave Velimir Antić: "Izgradnjom ove lučice, pogotovo još ove treće faze koju namjeravamo nastaviti, dobit ćemo sedamdesetak vezova koji će pomoći u rješavanju nedostatka vezova, kako u našoj tako i na cijelom Jadranu."

Stoljetni san ribara Klenovice je pred realizacijom, novi vezovi u sigurnoj i zaštićenoj luci još će više more približiti Klenovici i biti siguran zaklon svima kojima Velebitski kanal bude izazov. Javlja Josip Krmpotić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.