Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ne preporuča se kupanje: Podkvarovo i Klančić u Kostreni, tri točke u Novom Vinodolskom

08.06.2023.

10:53

Autor: Vedrana Lisica Pavlović, Tatjana Sandalj

Onečišćenje mora u Kostreni

Onečišćenje mora u Kostreni

Foto: Blanka Uzelac / HRT centar Rijeka

Prema rezultatima ispitivanja kakvoće mora, iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ne preporuča se kupanje na plažama Podkvarovo i Klančić u Kostreni.


Upozoravaju i da je tijekom drugog ciklusa ispitivanja kakvoće mora za kupanje na području Novog Vinodolskog utvrđeno da su vrijednosti ispitanih mikrobioloških pokazatelja, Escherichia coli i crijevni enterokoki, bile iznad dozvoljenih graničnih vrijednosti na tri točke uzorkovanja.

Naime, nakon učestalih onečišćenja iz INE, prvo ispitivanje mora u Kostreni pokazalo je prisutnost toksičnih spojeva u moru na području Podurinja. U moru na plaži Podkvarovo detektiran je sulfid i aromatski ugljikovodik, a na plaži Klančić prisutstvo aromatskog ugljikovodika i ugljikovodika. 


Na području Novog Vinodolskog nezadovoljavajuće su ocijenjene točke: Zagori kupalište – zapad, Zagori kupalište – istok i Bribirska obala. Dodatna uzorkovanja bit će obavljena narednih dana, a rezultati će biti objavljeni OVDJE.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.