Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ne propustite Dan šljiva u općini Brod Moravice!

09.09.2022.

14:19

Autor: Nenad Lučić

Goranske šljive

Goranske šljive

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Ova bi jesen u Gorskom kotaru mogla biti bogata plodovima, kažu na području Općine Brod Moravice, gdje će tijekom sutrašnjeg prijepodneva biti otvoreno 18. po redu izdanje manifestacije, pod nazivom Dan šljiva.

Predsjednik brodmoravičke Udruge umirovljenika Vilko Klobučar ima osamdeset i jednu godinu, no životna ga dob ne priječi sudjelovati u pripremi tradicionalne manifestacije. 


Voćarstvo i uzgoj šljiva su, kaže nam ovaj vitalni umirovljenik, stara tradicija, koja na području Općine Brod Moravice seže u vremena Austro –Ugarske Monarhije, i upravo u tom dijelu Gorskog kotara uspijevaju najkvalitetniji plodovi. 


Klobučar to objašnjava činjenicom da je riječ o kraju, smještenom između 600 i 700 metara nad morem, te pridodaje kako je u Slavoniji i ravničarskim područjima urod količinski bogatiji, no kvalitetom se, zaključuje, malo tko može mjeriti s Goranima. 


U tu se kvalitetu žele uvjeriti mnogi, pa se u Brod Moravicama i uoči ovogodišnje manifestacije priprema velika štrudla od šljiva, dužine 20 metra, za koju je trebalo prikupiti između 35 i 40 kilograma plodova. 


Upravo je natjecanje u ocjeni kvalitete pekmeza, džemova i rakija, tradicionalno najzanimljiviji, ali i za ocjenjivače najzahtjevniji dio posla. Kod rakije se ponajprije boduje izgled, a pri procjeni kvalitete okusa, važno je da on nije naglašeno žestok, i da se postotak alkohola kreće u standardnim granicama za ovu vrstu pića. 


Odstupanja se, ističe Klobučar, itekako mogu prepoznati po mirisu i okusu. 


Kod pekmeza i džemova primarno se ocjenjuje gustoća, te količina šećera i boja, a važno je sačuvati izvornost proizvoda. Naime, Klobučar naglašava, kako žitelji brodmoravičkog kraja u svojim voćnjacima izbjegavaju koristiti razne zaštitne preparate.


Ista pravila vrijede i pri izradi džemova ili pekmeza, u kojima se ne koriste industrijski dodaci. 


Svi zainteresirani mogu to provjeriti u subotu 10. rujna na 18. po redu izdanju manifestacije Dan šljiva, koja započinje u 11 sati.


Poslušajte razgovor s Vilkom Klobučarom: 

Dan šljiva

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.