Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ne uspije li drugi krug mirenja TIBO će u štrajk

11.06.2015.

11:45

Autor: Larissa Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ne uspije li ni drugi krug mirenja s upravom, radnici TIBO-a krenut će u štrajk do isplate zaostalih plaća. Tvornica brodske opreme TIBO i dalje je dokaz da država uopće ne vodi brigu o svom vlasništvu, rekli su predstavnici Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Tvornica brodske opreme TIBO i dalje je dokaz da država uopće ne vodi brigu o svom vlasništvu. Nije provedeno restrukturiranje niti privatizacija, a zadnju plaću osamdesetak radnika primilo je za veljaču. U tijeku je proces mirenja, o čemu ovisi mogući štrajk do isplate zaostalih plaća. Voditelj ureda u Sindikatu Istre, Kvarnera i Dalmacije Rajko Kutlača upozorava da direktor jest osoba odgovorna za isplatu plaća, ali je uzrok svemu to što država kao vlasnika ne ispunjava svoje obaveze. "A i ono malo novaca koje TIBO dobije, tretira se kao pozajmica," zaključuje Kutlača.

Nekad cijenjena tvrtka  s nizom proizvoda i tržišta, danas se oslanja na hrvatsku brodogradnju, a nebrigom države kao vlasnika možda će i potpuno nestati, kaže predsjednik Sindikata Bruno Bulić.  Smatra da je netko bacio oko na atraktivan prostor na kome se nalazi TIBO u Matuljima, čime se tvrtku namjerno drži u situaciji propadanja. "Neka si uzmu prostor, radniku taj prostor ne treba. Radniku treba radionica gdje će raditi, stvarati proizvod, svoju plaću i dohodak. Praznih hala u Rijeci ima koliko hoćeš," govori Bulić.

Kako kaže Kutlača, TIBO se može pokrivati od svog rada, no problem stvara, među ostalim, tri i pol milijuna kuna nenaplaćenih potraživanja, a više od pola dug je brodogradilišta Brodosplit. Poslušajte što smo zabilježili na konferenciji za novinare: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.