Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nebeska predstava: Suze sv. Lovre u noći na četvrtak

12.08.2015.

14:48

Autor: Hina, N. Funčić, B. Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

I ove godine sredinom kolovoza moći ćemo uživati u prirodnom nebeskom "vatrometu". Takozvane Suze svetog Lovre vrhunac će imati u noći sa srijede na četvrtak, kada će ih stotinjak svakog sata prelijetati tamnim nebom obećavajući nezaboravan doživljaj.

O Perzeidima u riječkom planetariju
U Astronomskom centru Rijeka sve do petka 14. kolovoza prije početka redovnog programa, u digitalnom planetariju prikazivat će se prigodna 10-minutna prezentacija o Perzeidima. Moći ćete saznati koja su najbolja mjesta za promatranje te kako promatrati spektakl na noćnom nebu. Sve detalje o programu možete provjeriti na internetskoj stranici Astronomskog centra Rijeka.

Nebeske krijesnice vidjet će se do 20. kolovoza, a najbolje noćas, kada je nebo vedro i mjesec još mlad, pa svojim sjajem ne ometa promatranje, najavljuje voditeljica Astronomskog centra Rijeka Andrea Cvitan i dodaje da je baš noćas Zemlja u oblaku sitnih krutih čestica. Našem planetu inače trebaju dva tjedna da prođe kroz meteorski roj.

Promatranje na Platku
Večerašnji vatromet meteora najbolje je promatrati s mjesta bez svjetlosnog onečišćenja. Članovi Akademskog astronomskog društva Rijeka već više od 10 godina roj Perzeida promatraju s Platka. Svi koji im se žele pridružiti, kažu riječki astronomi, dobro su došli, s time da ponesu prostirku i topliju odjeću zbog niskih noćnih temperatura. 
Također sve koji odluče doći na platak mole da pri dolasku na parkiralište koriste pozicijska svjetla automobila kako bi što manje ometali ostale promatrače.

"Ove godine predstava će biti spektakularna", rekao je za AFP Morgan Hollis, astronom u britanskom Kraljevskom astronomskom društvu. Ovaj nezaboravan prizor, koji će se moći vidjeti iz svih dijelova našeg planeta, možemo zahvaliti Perzeidima, djelićima kometa Swift-Tuttle koji svake godine presijeca Zemljinu putanju od sredine srpnja do sredine kolovoza.

Ulaskom u naš svijet Perzeidi, u Hrvatskoj poznati kao Suze svetog Lovre, koji su zapravo djelići kometa, sudaraju se s molekulama atmosfere i taj iznimno jak sudar proizvodi svjetlo, pojasnio je Jeremie Vaubaillon, astronom u Pariškom opservatoriju (IMCCE).

Taj roj je gigantski oblak dug više od milijun kilometara, s milijardama sitnih dijelova kometa. "Ovo ćemo gledati još godinama, to je pravi izvor zvijezda repatica", dodaje znanstvenik. Sretna je okolnost što se Mjesec ove godine neće vidjeti, pa njegova svjetlost neće ometati promatranje. Znanstvenici poručuju da je prizor najbolje promatrati golim okom i da nisu potrebni ni dalekozor ni teleskop. Evo najave večerašnjeg nebeskog spektakla:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.