Hrvatski radio

Radio Rijeka

Najambiciozniji drvoprerađivački projekt Gorskog kotara zaustavljen otvaranjem stečaja

20.03.2022.

11:21

Autor: Nenad Lučić

Vrbovsko- posljedice stečaja

Vrbovsko- posljedice stečaja

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Kada je tijekom 2012. godine tvrtka "Cedar" iz Kastva preuzela prostor bivše Drvne industrije Vrbovsko malo tko je očekivao da će tada započeti, inače najambiciozniji drvoprerađivački projekt u Gorskom kotaru, desetljeće kasnije biti zaustavljen otvaranjem stečaja. 

Stečajni je postupak tvrtke, koja je svojevremeno imala i do 250 zaposlenih, pokrenut lani u prosincu, a njegov se tijek pozorno prati u gradskoj upravi Vrbovskog. 


Grad Vrbovsko je, podsjeća gradonačelnik Dražen Mufić, prije deset godina imao ključnu ulogu pri nalaženju investitora, spremnog pokrenuti ambiciozan drvoprerađivački projekt. 

Meni je kao gradonačelniku Vrbovskog, zbog svega što se dogodilo jako žao, jer doveli smo tog investitora, koji je potom uložio 500 milijuna kuna, da bi nakon svega proizvodnja stala. Sastao sam se sa stečajnim upraviteljicama te predstavnicima fondova, koji su spremni ulagati u tvrtku. Međutim, prema mojim procjenama, neće to biti lagani put i stvari se neće odvijati jako brzo.

Dražen Mufić

Zbog toga gradonačelnik Mufić i dalje smatra da je stečajni epilog, jednog velikog proizvodnog projekta bio najnepovoljniji ishod, jer kako kaže: "Imao sam prilike vidjeti financijska izvješća firme, čiji se promet posljednjih godina kretao na razini od preko 200 milijuna kuna, a u jednoj godini čak i 220 milijuna. Pribroji li se tome i dobit od oko 50 milijuna kuna, meni spomenuti pokazatelji govore da nije trebalo doći do propasti tvrtke, a vjerujem da ćemo u budućnosti dobiti odgovor na pitanje, zašto se to ipak dogodilo?"


Ono od čega u Vrbovskom najviše strahuju jest opravdana bojazan da s gašenjem nemalog broja proizvodnih radnih mjesta u tvrtki "Cedar" i onako loša demografska situacija može biti još gora. Poslušajte reportažni prilog:

posljedice stečaja

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.