Hrvatski radio

Radio Rijeka

15:14 / 11.06.2018.

Autor: Neva Funčić

Nedostaci ŽCGO Marišćina moraju biti otklonjeni do listopada

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Rad Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina, na prijedlog oporbe, bit će ovog četvrtka prva tema redovne sjednice Županijske skupštine Primorsko-goranske županije. Centar je još u garantnom roku, a s novim bespovratnim sredstvima EU nedostaci bi trebali biti otklonjeni do listopada.

"ŽCGO Marišćina je najmoderniji u Hrvatskoj", istaknuo je predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić te dodao kako je u pogonu još uvijek u garantnom roku i da je sad vrijeme za otvorenu raspravu o problemima da bi se njegovo funkcioniranje dovelo do najboljeg stanja.

12. sjednica Županijske skupštine PGŽ najavljena je za četvrtak, 14. lipnja, u 10 sati, u dvorani Trasadrije u Rijeci.

Pročelnik za razvoj Ljudevit Krpan izvijestio je kako je Ekoplusu odobreno novih 4,5 milijuna kuna za nabavu opreme i rezervnih dijelova. Riječ je o bespovratnim sredstvima EU iz programa Konkurentnost i kohezija. Sredstva su odobrena, ugovori pred potpisom, a PGŽ je rebalansom osigurala iz proračuna dodatnih milijun kuna da bi se do listopada otklonili nedostaci u radu postrojenja, bez opterećenja proračuna Ekoplusa.

"Naša je inicijativa da postrojenje mora biti potpuno ispravno, sigurno i prihvatljivo za lokalnu zajednicu te da stanovnici Viškova ne smiju imati nikakve štete od poslovanja Marišćine i da trebaju dobiti odgovarajuću naknadu za taj objekt koji se nalazi na njihovom području", rekao je Krpan.

Krpan je izvijestio novinare i kako je PGŽ među vodećima po korištenju EU fondova za razvojne projekte. "Do sada je provedeno 40 projekata, 21 je u fazi provedbe, a za još 35 prijavljenih projekta čekamo rješenja", rekao je.

Istaknuo je da su u provedbi dva nova INTERREG projekta međunarodne suradnje: FUTURE 4.0 koji se odnosi na pametne otoke i pametne ruralne sredine te ADRION putem kojeg su dodijeljena bespovratna sredstva za nabavu električnih vozila i uspostavu mediteranske mreže elektromobilnosti. Poslušajte izjave:

Erik Fabijanić i Ljudevit Krpan pred novinarima (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Erik Fabijanić i Ljudevit Krpan pred novinarima (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.