Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nedostaje li Rijeci parkirnih mjesta ili pješačkih zona?

04.09.2019.

13:54

Autor: Lea Domijan Fišter

Parkiralište na obali (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Parkiralište na obali (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Ukupni broj parkirnih mjesta na parkiralištima kojima upravlja gradska tvrtka Rijeka plus je 5004. Od toga 2705 iscrtanih mjesta spada pod tzv. "ulično parkiranje", a 2209 ih je pod rampama ili u garažama Zagrad B, u Ciottinoj ulici te na Kantridi i Zametu.

U Rijeka plusu svrstavaju i parkirna mjesta na oba lokaliteta KBC-a, iako ona nisu službeno iscrtana i ne zna se zapravo koliko ih ima!

Osim parkirališta u nadležnosti gradske uprave, u Rijeci su dostupna i privatna parkirališta: stotinjak mjesta kod Beretića, kao i na privremenom parkiralištu kod bivšeg Elektromaterijala, 900 u garaži Zagrad A te 450 u garaži Stari grad.

Kad se sve zbroji, na prvi pogled ne izgleda malo, ali je za volanom situacija posve drukčija i svakog dana sve teža. Primjetno nedostaju parkirna mjesta s prostora bivšeg Benčića te trgova Riječke rezolucije i 128. brigade Hrvatske vojske.

Gradonačelnik Vojko Obersnel kaže da je riječki koncept isti kao i kod mnogih drugih velikih europskih gradova: ukloniti vozila iz središta grada i širiti pješačke zone. Dodao je da je sve ovisi o nečijem stajalištu, pa se može diskutirati o tome ima li premalo parkirnih mjesta ili premalo pješačkih zona. Kaže da će nešto bolje za parkiranje ipak biti kad se završe radovi na području bivšeg Benčića.

Poslušajte što o parkirnim mjestima u središtu grada kaže gradonačelnik, a što građani:

Građani o parkiranju u središtu grada, pripremio Vladimir Jurić

Obersnel: Teško je naći površine za parkirališta, pripremila Lea Domijan Fišter

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.