Hrvatski radio

Radio Rijeka

Neizvjesna budućnost hitne helikopterske službe

07.01.2016.

13:47

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U subotu ističe ugovor s talijanskim tvrtkama koje posljednja četiri mjeseca pružaju hitni helikopterski prijevoz bolesnika. Ministarstvo zdravlja uspjelo je dogovoriti produžetak pružanja hitne helikopterske pomoći za još petnaest dana.

Do tada bi novoizabrana zdravstvena administracija trebala odlučiti hoće li pilot projekt nastaviti ili ne. Tijekom četiri mjeseca bilo je više od 220 intervencija: najčešće zbog trauma, srčanog i moždanog udara, zbrinjavanja trudnica i djece. Helikopteri koji polijeću s Krka i Brača znatno su brži od vojnih pa za 23 minute prelete stotinu kilometara, što je spasilo život i Josipu Begu kada je s Raba prevezen u riječki KBC zbog moždanog udara. "Helikopter je na Rabu bio već za 35 minuta, a za 10-15 minuta bili smo u Rijeci gdje mi je pružena pomoć i za sad je sve u redu", kaže Josip.

A koliko je važno što prije stići do bolnice, ističe neurologinja Lidija Tuškan Mohar: "Kod moždanog udara je izuzetno važno vrijeme, četiri i pol sata maksimalno od nastupa simptoma do primjene terapije". Prednost je i što o bolesniku tijekom prijevoza skrbi posebno educirani liječnički tim jer su helikopteri opremljeni medicinskim uređajima za pružanje hitne pomoći. Na području Primorsko - goranske županije do sada je bilo stotinu hitnih letova zbog bolesnika s Raba, Lošinja, Cresa i Unija te dva iz Zadra.

Pročelnica županijskog odjela za zdravstvo Đulija Malatestinić zaključuje da je očekivani rezultat postignut – smanjena je invalidnost i smrtnost za vrijeme provođenja pilot projekta. "Apeliram i na druga resorna ministarstva - turizma, pomorstva, prometa i veza - da podrže projekt jer smo turistička zemlja, a jedno od prvih pitanja turista kada žele doći u našu zemlju je imamo li uspostavljenu kvalitetnu i hitnu medicinsku pomoć", kaže Malatestinić. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.