Hrvatski radio

Radio Rijeka

Neizvjesno stečajno ročište za 3. maj: radnici žele plaće i odgodu stečaja

26.02.2019.

07:31

Autor: Neva Funčić

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: - / -

Na Trgovačkom sudu u Rijeci za 11 sati je najavljeno ponovljeno stečajno ročište za Brodogradilište 3. maj. U međuvremenu je dio vjerovnika povukao blokade, a radnici isčekuju informaciju o isplati plaća.

Podsjetimo, prvo je ročište održano 4. veljače, kada je račun 3. maja bio u blokadi za 107,3 milijuna kuna, a dug Uljanik Grupe, koja je većinski vlasnik riječkoga brodogradilišta, iznosio je 523 milijuna kuna.

Novo izvješće Trgovačkom sudu u Rijeci predat će privremeni stečajni upravitelj za Brodogradilište 3. maj Zdravko Čupković, a očekuje se i očitovanje predsjednika uprave Maksimilijana Percana. O pokretanju stečaja ili odgodi odlučit će stečajna sutkinja Ljiljana Ugrin.

Prema prethodnom izvješću, privremeni stečajni upravitelj Zdravko Čupković je ocijenio da riječko brodogradilište ispunjava jedan od stečajnih razloga, a to je nesposobnost za plaćanje. Naveo je ipak kako društvo nije insolventno ni prezaduženo, nego je trenutno nesposobno za plaćanje.

Kratkotrajna imovina 3. maja početkom veljače iznosila je 830,4 milijuna kuna, a kratkoročne obaveze 588,4 milijuna kuna. U izvješću navodi i kako je nedovršena, odnosno proizvodnja u tijeku, u visini 447,4 milijuna kuna, te da su potaknuti procesi za naplatu dijela dospjelih potraživanja. Stoga je Čupković ocijenio da 3. maj nije prezadužen te da raspolaže vrijednošću imovine većom od obaveza u iznosu od 522,2 milijuna kuna.

Uoči današnjeg stečajnog ročišta, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i predsjednik Sindikalnog odbora 3. maja Juraj Šoljić izrazili su nadu da će stečaj u 3. maju ponovno biti odgođen:

Komadina i Šoljić o ročištu za 3. maj, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.