Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nelegalna sječa drva u NP Risnjak - otuđeno 94 kubika jele

27.01.2016.

14:20

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Stanovnici naselja Crni Lug u Gorskome kotaru nedavno su policiji, drugim nadležnim tijelima te ustanovama dojavili slučaj nelegalne sječe šume i otuđenja nemale količine trupaca iz šumskog predjela Studena Draga kod sela Razloge.

Mještane je posebno ogorčilo saznanje da je sječa dijelom izvršena na zaštićenom području Nacionalnog parka Risnjak. Dosad poznate činjenice upućuju na zaključak kako se nelegalna sječa htjela prikriti odabirom zabačene šumske lokacije te termina uoči novogodišnjih blagdana, kaže stručni voditelj Nacionalnog parka Risnjak Dragan Turk"Jedan naš čuvar prirode dobio je telefonsku dojavu da je na području parka posječena određena količina stabala. Poslali smo potom čuvare prirode da izvide taj predio gdje su ustanovili da je tamo posječen 31 panj jele. Odmah smo napravili prijavu policiji s obzirom da je počinitelj nepoznat", ističe Turk. 

Na teren je izašla i nadležna inspekcijska služba, a na temelju prikupljenih podataka Nacionalni park Risnjak je izvršio procjenu materijalne štete. "Izračunali smo, prema cjeniku Hrvatskih šuma, da se okvirno radi o 94 kubika jele, a to bi iznosilo, računa li se da se radi o trećoj klasi trupaca, oko 40 tisuća kuna štete", kaže Turk. Spomenuti podatak ukazuje da je riječ o dosad najvećem zabilježenom slučaju otuđenja šume iz zaštićene prirode Nacionalnog parka Risnjak, dodaje Turk. Dostupne informacije kažu da je određena količina trupaca otuđena i sa susjednih parcela državnog zemljišta kojim gospodare Hrvatske šume pa će konačni razmjeri šteta zacijelo biti poznati nakon cjelovitog okončanja policijske istrage. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.