Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nema ljubaznosti u prometu: pješake propušta manje od 40 posto vozača

23.05.2016.

11:21

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Manje od 40 posto riječkih vozača propušta pješake na pješačkim prijelazima. To pokazuje akcija "Dan ljubaznosti u prometu" koju je prometna policija krajem protekloga tjedna provela u suradnji s učenicima Prometne škole i Autoklubom Rijeka.

Učenici su u petak od 10 do 12 sati bilježili ponašanje vozača na devet raskrižja. Cilj akcije je povećati savjesnost svih sudionika u prometu te razviti tolerantniji odnos između vozača i pješaka, budući da su pješaci i dalje jedna od najugroženijih skupina sudionika u prometu. Podaci dobiveni istraživanjem nisu dobri: pješake ne propuštaju ni četiri od deset vozača.

Najviše vozača, više od 70 posto, zaustavljalo se ispred prijelaza u Ulici žrtava fašizma, kod Osnovne škole Nikola Tesla. S druge strane, samo 28 posto vozača propuštalo je pješake u Ulici Nikole Tesle na Potoku. U ovoj akciji nije bilo kažnjavanja, ali bit će nagrada za troje savjesnih vozača. Učenici su bilježili registracijske oznake, a Autoklub Rijeka slučajnim će odabirom pokloniti tri godišnja članstva u HAK-u.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.