Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nema mira na tržnicama

03.07.2013.

14:50

Autor: Hrvatski radio / HINA / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sastanak u Poreznoj upravi o uvođenju fiskalnih blagajni na tržnice danas je završen bez dogovora. Prosvjedi će se nastaviti u ponedjeljak na Markovu trgu, gdje bi se trebali okupiti prodavači s tržnica iz cijele Hrvatske.

Nažalost nema razumijevanja za naše zahtjeve, nikakav kompromis nismo uspjeli dogovoriti, rekao je predsjednik Udruge hrvatskih tržnica Niko Pervan nakon dvosatnih razgovora u Poreznoj upravi, gdje su se predstavnici prodavača sastali s pomoćnicom ravnateljice Porezne uprave Marijanom Vuraić Kudeljan i zamjenikom ravnatelja Carinske uprave Tihomirom Kraljem.

Pervan je rekao da u Poreznoj upravi tvrde da ne mogu raditi izuzetke za određene vrste prodaje, jer ako naprave presedan s tržnicama isto će tražiti i drugi, a na tržnicama postoje tehnički uvjeti za fiskalizaciju. Pregovori u Poreznoj vodili su se u dobroj atmosferi, rekao je Pervan, no na računima se inzistira jer se na taj način kontrolira tijek i količina robe koja se prodaje.

Predstavnik štrajkaša Neven Peša izvijestio je da je Porezna uprava ostala pri svojim zahtjevima: da se fiskalizacija mora provesti, pri čemu pristaju na moratorij od mjesec dana da bi gradovi i tržnice osigurali tehničke preduvjete, a u tom razdoblju neće biti inspekcija.

Prosvjednici nadu polažu u omasovljenje prosvjeda, koji će pokazati hoće li biti reakcije nadležnih, te su pozvali prodavače na svim hrvatskim tržnicama ili njihove predstavnike da se priključe protestima.

Gostujući jutros na Hrvatskom radiju, ministar financija Slavko Linić ponovio je da se od Zakona neće odustati jer se želi stati na kraj radu na crno, pa zato tolik otpor i agresivnost sive ekonomije:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.