Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nema novooboljelih u PGŽ-u, odobreno kretanje bez propusnica u tri područja

20.04.2020.

10:59

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Dobri rezultati zahvaljujući disciplini građana: pogled na Rijeku i Opatiju (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Dobri rezultati zahvaljujući disciplini građana: pogled na Rijeku i Opatiju (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

U Primorsko-goranskoj županiji u protekla 24 sata nema novih slučajeva zaraze koronavirusom, rečeno je na konferenciji za medije Županijskog stožera Civilne zaštite, na kojoj je potvrđeno da se od danas građani mogu kretati bez e-propusnica unutar tri područja: Primorja, otoka i Gorskog kotara.

U protekla 24 sata u PGŽ-u nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom, rekao je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović, i epidemiološka je situacija stabilna, ali pomno se prati budući da su iza nas dani blagdana i lijepog vremena, što je ljude potaknulo na više izlazaka iz kuća. Do sada je u Primorsko-goranskoj županiji zaraženo ukupno 69 osoba, a izliječenih je 27, dok je jedna osoba umrla. 

Prvi je dan liberalizacije mjera u Primorsko-goranskoj županiji, i to zahvaljujući dobroj epidemiološkoj situaciji, rekao je župan Zlatko Komadina. "Epidemiološka struka predložila je da se županija podijeli na tri područja: od Novog Vinodolskog preko Rijeke i prstena do Liburnije, odnosno Mošćenićke Drage, zatim unutar cijeloga Gorskog kotara te područje otoka", rekao je župan i naglasio da je svaki otok zasebna cjelina, ali može se i s otoka na otok.

Mjere će vrijediti do 3. svibnja, a možda bude i dodatnog opuštanja u međuvremenu. Postoji, primjerice, dilema s otokom Krkom koji je pripojen području otoka, ali postoje inicijative da se pridruži području Primorja, i o tome će se još raspraviti, rekao je župan.

Pojasnio je da se prijedlog mjera izradio uz konzultacije s lokalnim samoupravama i uz stručno mišljenje epidemiologa te je poslan Nacionalnom stožeru koji ga je odobrio.

U crikveničkoj Thalassotherapiji trenutno je smješteno 9 osoba pozitivnih na kovid, rekla je županijska pročelnica za zdravstvo Đulija Malatestinić. Samo je jedna osoba razvila simptom povišene tjelesne temperature, no noćas je dobro. Svi će danas biti ponovno testirani, pa se očekuje da će biti otpuštanja onih čiji rezultati budu negativni. Malatestinić je obavijestila i kako je stigla obvezujuća uputa Nacionalnog stožera o osnivanju posebnih županijskih timova koji će nadzirati provođenje mjera u ustanovama socijalne skrbi svih vrsta, kako bi se zaštitile starije osobe. Tim čine pročelnik za zdravstvo te predstavnici Sanitarne inspekcije, policije i Civilne zaštite te socijalni radnik, a svakodnevno će izvještavati o utvrđenim nepravilnostima.

"Mjere koje su bile rigorozne dale su rezultate u sprečavanju razvoja epidemije", rekao je glavni epidemiolog PGŽ-a Dobrica Rončević, " i iz te povoljne epidemiološke situacije proizlaze mjere popuštanja. Gledali smo raspodjelu pozitivnih slučajeva unutar županije, gdje ih je najviše u priobalnom dijelu, dok su otoci i Gorski kotar ostali pošteđeni epidemije. Stoga smo ovakvom podjelom poduprli volju jedinica lokalne samouprave za okrupnjavanjem područja, ali i nastojali sačuvati povoljnu epidemiološku situaciju ondje gdje je iznimno dobra i u nacionalnim i u globalnim okvirima", objasnio je razloge podjele županije u tri područja.

Odluka je stupila na snagu danom donošenja i policija se preraspodijelila na nove pozicije za nadzor kretanja: na Krčkom mostu i na cestovnim ulazima u susjedne županije, rekao je načelnik Policijske uprave primorsko-goranske Tomislav Dizdar. Dodao je kako je tijekom vikenda zabilježeno 356 pokušaja prolaza bez propusnice.

Danas u KBC-u Rijeka nema novih prijema pacijenata uslijed pandemije kovida, a trenutno je hospitalizirano sedmero osoba. Petero pacijenata nalazi se na Klinici za infektologiju. Od dvoje bolesnika smještenih u respiracijskom centru, jedna osoba zbog poboljšanja stanja danas više ne treba njegu uz pomoć mehaničkog respiratora, javili su iz riječkoga KBC-a

Nakon liberalizacije kretanja slijedi popuštanje gospodarskih mjera, najavio je načelnik Županijskog stožera Marko Boras Mandić. Već od ovog tjedna moglo bi započeti vraćanje djelatnosti koje su morale biti zatvorene, poput usluga frizera, krojača i drugih obrtnika, uz obavezno poštivanje epidemioloških mjera. "Sve je to zasluga građana županije koji su iznimno disciplinirani, a održavanje povoljne epidemiološke situacije izuzetno je važno i zato da bi županija bila sigurna destinacija", zaključio je Boras Mandić.

I dalje su, naravno, potrebni oprez i razmak između osoba, a izvan uporabe ostaju dječja i sportska igrališta. Do 18. svibnja brodovi u međunarodnoj plovidbi ne smiju pristati u našim lukama. Poslušajte snimku konferencije za medije:

Konferencija za medije Županijskog stožera Civilne zaštite

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.