Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nema novozaraženih u našoj županiji, u Osječko-baranjskoj oboljelo dijete

22.05.2020.

11:46

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto: PIxsell

Foto: PIxsell

Foto: - / -

U Primorsko-goranskoj županiji nema novih slučajeva zaraze koronavirusom. Trenutna situacija je ista kao i jučer, što znači da je još uvijek sedmero oboljelih, dok su 64 osobe ozdravile. Prema podacima koji stižu iz županijskih stožera, za sada je u Hrvatskoj petero novooboljelih od koronavirusa.

U svijetu je više od 5 milijuna 100 tisuća oboljelih od koronavirusa te više od 333 tisuće umrlih. Novo je globalno žarište Južna Amerika. Većina europskih zemalja, kao i Sjedinjene Države, postupno ublažava preventivne mjere, no istodobno je sve jasnije da trebaju biti spremne i na drugi val. 

U Osječko-baranjskoj županiji pozitivno je dijete koje je od prije bilo u samoizolaciji sa zaraženom majkom, a ostale su četiri novooboljele osobe iz Brodsko-posavske županije. Riječ je o dvojici radnika koji su stigli iz Njemačke i dvojici koji su došli iz Švedske. Svi su u karanteni, a imaju blagu kliničku sliku bolesti.

Prema jučerašnjim podacima, u Hrvatskoj su trenutačno 162 aktivna slučaja zaraze koronavirusom, a umrlih je 97. Ukupno je dosad zaraženo 2237 osoba, a 1978 ljudi je oporavljeno. Posljednji je smrtni slučaj zabilježen jučer u Ličko-senjskoj županiji, gdje je umrla 60-godišnjakinja iz Udbine.

Kako doznaje HRT, Hrvatski zavod za javno zdravstvo počeo je provoditi serološka testiranja koja bi trebala pokazati koliko je hrvatskih građana bilo u kontaktu s koronavirusom. Jučer ih je testirano stotinu, a prvi rezultati pokazuju da je samo dvoje bilo pozitivno na koronavirus. Tim bi se testiranjem trebalo utvrditi koliko je hrvatskih građana bilo u kontaktu s tom bolesti.

Nacionalni stožer Civilne zaštite Republike Hrvatske u 14 sati održat će konferenciju za novinare. Poslušajte što je u programu Radio Rijeke danas rekao načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Marko Boras Mandić:

Boras Mandić o pandemiji u Primorsko-goranskoj županiji, pripremio Robert Ferlin

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.