Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nema novozaraženih u Primorsko-goranskoj županiji, još jedan izliječeni

12.05.2020.

09:13

Autor: HRT - Radio Rijeka

Kišno jutro na riječkom Korzu (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Kišno jutro na riječkom Korzu (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

U Primorsko-goranskoj županiji ni danas nema novih zaraza koronavirusom, a od jučer je još jedan pacijent ozdravio. Trenutačno je 18 osoba pozitivno na kovid, javljaju iz Županijskog stožera Civilne zaštite.

Od početka pandemije, u Primorsko-goranskoj županiji su 72 osobe bile zaražene, 53 ih je ozdravilo, a jedna je osoba preminula.

U Hrvatskoj je dosad zaraženo 2196 osoba, preminulo ih je 91, a oporavilo se 1784 ljudi. Od 9 novih jučerašnjih slučajeva zaraze, 7 je s otoka Brača - njihov epidemiološki Stožer očekuje ih još jer kontakata zaraženih ima mnogo. Epidemiološke mjere na Braču ne popuštaju.

Zbog zamjene identiteta dviju pacijentica liječenih u KBC-u Split, od kojih je jedna preminula, ravnatelj bolnice Julije Meštrović u sinoć je podnio ostavku. Zamjena identiteta pacijentica dogodila se još u travnju. Djelatnici te bolnice su prilikom zaprimanja zamijenili identitet dviju starijijih i dementnih osoba iz dva privatna doma za starije i nemoćne osobe u Segetu i Dicmu.

Jedna od njih bila je pozitivna na koronavirus i jučer je vraćena u dom, no tamo je utvrđeno da to nije njihova korisnica. Druga štićenica je sredinom travnja preminula i sahranjena je u Grudama, a jučer se otkrilo da je pokopana pod drugim identitetom, javlja Hina.

Izravni troškovi hrvatskoga zdravstvenog sustava uzrokovani pandemijom novog koronavirusa zasad iznose nešto više od 100 milijuna kuna, uključujući troškove testiranja, bolničkog liječenja i bolovanja zbog samoizolacije, piše danas Večernji list. 

Novi trošak uslijedit će ako se usvoji prijedlog epidemiologa da se na kovid testiraju svi koji će ići na zahvate ili pretrage koje iziskuju boravak u bolnici. Podatak je to Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje iznesen u online panelu Večernjeg lista, navodi dnevnik.

Gostujući u HRT-ovoj emisiji "Dobro jutro Hrvatska", ministar financija Zdravko Marić je rekao da će se jednokratni i jaki šok karantene zbog koronavirusa definitivno odraziti na gospodarske aktivnosti ove godine - procjenjuje se pad BDP-a od 9,4 posto. Marić je istaknuo da je pad poreznih prihoda u travnju bio gotovo 40 posto, a pad doprinosa oko 20 posto.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.