Hrvatski radio

Radio Rijeka

Postignut dogovor: neće biti štrajka u riječkim gradskim vrtićima!

18.02.2022.

11:09

Autor: Neva Funčić

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Josip Regovic / PIXSELL

Predstavnici Grada Rijeke i Sindikata odgoja, medija i kulture postigli su jutros dogovor o povećanju osnovice plaća u gradskim dječjim vrtićima za deset posto u ovoj godini te je Sindikat odustao od štrajka najavljenog za ponedjeljak, 21. veljače.

Za iduću godinu će biti pripremljen novi kolektivni ugovor, rekli su predsjednica štrajkaškog odbora i potpredsjednica Sindikata odgoja, medija i kulture Ingrid Čavić i riječki gradonačelnik Marko Filipović. 


Današnji dogovor je postignut kompromisima u okvirima mogućeg. Deset posto veća osnovica plaća u riječkim gradskim vrtićima Rijeka, More i Sušak, za 650 zaposlenika u 41 objektu, bit će isplaćena u tri obroka. Prvi će biti isplaćen već na plaći za veljaču, 3,5 posto povišice, drugi obrok, još 4 posto, u srpnju, dok će krajem godine biti isplaćen ostatak od još 2,5 posto povišice na plaću.


Sindikat obustavlja aktivnosti za pripremu štrajka, te poručuje roditeljima da će u ponedjeljak 21. veljače svi odgajatelji biti na svojim radnim mjestima, a vrtići će raditi normalno. 


Čavić je ujedno svim roditeljima vrtićke djece zahvalila na potpori, a sindikalistima najavila da će pregovore o plaćama nastaviti tijekom razgovora o novom kolektivnom ugovoru, koji bi trebao biti usvojen prije početka iduće godine.


Gradonačelnik Marko Filipović rekao je da su razgovori protekli u ozračju uvažavanja, te da je dogovor postignut u okvirima još uvijek pandemijskog proračuna, izloženog brojnim neizvijesnostima. Predstavnicima sindikata je zahvalio na suradnji, a roditeljima najavio nastavak rada riječkih vrtića.


Poslušajte izjave:

postignut dogovor!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.