Hrvatski radio

Radio Rijeka

Neolitik na Malom Lošinju: "Izrada i pečenje keramike na neolitički način"

19.02.2018.

15:02

Autor: Matea Krmpotić

Foto: Lošinjski muzej

Foto: Lošinjski muzej

Foto: - / -

Danas u 19 sati u Galeriji Fritzi u Malom Lošinju otvorit će se izložba "Izrada i pečenje keramike na neolitički način" autora Romualda Zlatunića - arheologa i višega kustosa Arheološkog muzeja Istre. Riječ je ujedno o prvoj izložbenoj suradnji Lošinjskoga muzeja i Arheološkoga muzeja Istre u Puli.

U suradnji s keramičarkom Marinom Orlić, Romuald Zlatunić publici predstavlja tehnološki proces nastanka i pečenja keramičkih posuda po uzoru na originale nastale u neolitičkom razdoblju Istre.

Izložba će biti otvorena do 17. ožujka 2018. godine. Radno vrijeme Galerije Fritzi je od utorka do petka od 10 do 13 sati i od 17 do 19 sati te subotom od 10 do 13 sati (ponedjeljkom i nedjeljom zatvoreno).

Postupci izrade i pečenja keramičkih posuda bit će popraćeni dokumentarnim filmom autora Kristijana Burlovića.

Suradnjom Arheološkog muzeja Istre s Lošinjskim muzejom, u kojem će biti izložen manji dio originalnih neolitičkih ulomaka keramike i eksperimentalno pečenih replika keramičkih posuda, posjetitelji će moći dobiti uvid o tradicionalnom lončarstvu na različitim prostorima.

Osmomjesečni proces izrade keramičkih posuda tijekom 2009., 2014. i 2015. godine sastojao se od vađenja prirodnoga zemljanog sedimenta, oblikovanja glinene smjese, ukrašavanja posuda i figurica, te njihovog pečenja na otvorenom. Rekonstrukcijom metoda oblikovanja i pečenja keramike, autori posjetitelje upoznaju s procesom nastanka neolitičke lončarije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.