Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nepovratne potpore Grada Rijeke malim poduzetnicima

18.04.2017.

11:20

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Grad Rijeka objavio je javni poziv za dodjelu nepovratnih subvencija malim gospodarstvenicima. Fond subvencija je dva milijuna kuna, poduzetnici će se prijavljivati od 25. travnja, a dvije su bitne novosti ovogodišnjeg postupka dodjele.

Grad Rijeka podržat će male gospodarstvenike u devet mjera usmjerenih na razvoj i unapređenje konkurentnosti: certificiranje proizvoda i procesa; izrada marketinških planova i/ili istraživanja tržišta; poticanje udruživanja gospodarskih subjekata; uvođenje sustava i aplikacija pri odlučivanju, upravljanju i elektronskom poslovanju; implementacija industrijskog i grafičkog dizajna; nabava i ugradnja strojeva i opreme; inicijalni troškovi pokretanja gospodarske aktivnosti poduzetnika početnika; izrada projektnih prijedloga za sufinanciranje iz fondova Europske unije; troškovi obrazovanja, stručnog osposobljavanja i usavršavanja. 

Uskoro će Grad Rijeka i Zaklada FIPRO otvoriti natječaj za dodjelu 300 tisuća kuna za razvoj tehnološki naprednih proizvoda i izradu prototipova.

Prva novost je da će poduzetnici ove godine morati birati samo jednu kategoriju u kojoj će tražiti subvenciju i to zbog toga jer gradska uprava želi podržati što veći broj poduzetnika.

Druga novost je - isključivo online prijava preko portala Grada Rijeke ili E-usluga grada Rijeke. Poduzetnici imaju sedam dana da se informiraju, prijavit će se moći od 25. travnja, a redoslijed prijave je važan jer će istim redom biti dodjeljivana sredstva. 

Za subvencije je namijenjeno dva milijuna kuna. Poduzetnici će dobiti 50 do 80 posto iznosa koji im treba, ovisno o mjeri za koju traže subvenicju, a potpore mogu iznositi od 15 do 100 tisuća kuna. Proces prijava bit će zaključen 30. srpnja ili ranije, kada sva sredstva budu raspodijeljena.

Prošle godine najveći broj potpora dodijeljen je za nabavku strojeva i opreme, drugi po broju prijava bili su poduzetnici početnici, a treži oni koji su tražili pomoć za stručno osposobljavanje i obrazovanje zaposlenih. Mjera se provodi od 2012. godine i od tada je dodijeljena 101 subvencija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.