Hrvatski radio

Radio Rijeka

Neprihvatljiva izgradnja Plomina 3 na ugljen

09.11.2012.

15:06

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Neprihvatljiva je izgradnja termoelektrane Plomin 3 na ugljen zbog njezina utjecaja na okoliš i zdravlje ljudi, a nije ni ekonomski isplativa, zaključili su jučer sudionici okruglog stola 'Istina o Plominu'

 

Skup su u Novinarskom domu u Zagrebu organizirali Zelena koalicija i Zbor novinara za okoliš HND-a zbog nedovoljno poznatih činjenica o planiranoj izgradnji termoelektrane Plomin 3 (prema HEP-u, Plomin C) na ugljen. Saborski zastupnik Damir Kajin (IDS) istaknuo je kako nitko nije protiv elektropostrojenja, već protiv ugljena. Objasnio je da su za plin zato što na 3 kilometra od Plomina 1 i Plomina 2 prolazi plin iz podmorja.

Zadnji direktor Plomina u izgradnji Enco Tireli uvjerava ga, kaže Kain, da je u ovom trenutku struja proizvedena od plina neusporedivo jeftinija od one proizvedene od ugljena. Termoelektrana na plin, po Tireliju, stajala bi oko 400 milijuna eura manje, a dobili bi 150 ili 200 novozaposlenih.

Bivša ministrica zaštite okoliša i prirode te saborska zastupnica Mirela Holy (SDP) istaknula je kako joj je drago što ona nije trebala potpisati rješenje o prihvatljivosti studije za okoliš za taj projekt. Holy smatra da je odabrana tehnologija najslabija točka cijelog projekta.

Predsjednik stranke Zelenog saveza Josip Anton Rupnik podsjetio je kako su prije 16 i pol godina u Istri raspravljali o izgradnji termoelektrane Plomin 2 na ugljen te da je golema većina stanovnika bila protiv toga, a četiri dana prije referenduma, on je zabranjen. Kako bi smirili stanje u Labinu i okolici, obećali su realizaciju 21 projekta, među ostalim i sanaciju radioaktivne šljake. Isteklo je punih 16 godina, a radioaktivna šljaka i pepeo, koji prijete najbližim naseljima, još su tu, rekao je Rupnik.

Ustvrdio je kako predstavnici HEP-a i vladinih institucija žele obmanuti javnost govoreći o rekonstrukciji i izgradnji bloka C. Prema Prostornom planu Istarske županije iz 2008., u Plominu se  smiju graditi energetski objekti maksimalne snage 335 megavata, a energent može biti samo plin, podsjetio je Rupnik.

Liječnik Lucijan Mohorović predstavio je rezultate istraživanja koji pokazuju visoku stopu pobola od raka probavnih i dišnih organa u Istri, javlja Hina.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.