Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nesvakidašnji hobi: Siniša Abramović izrađuje makete željezničkih građevina

16.12.2019.

13:54

Autor: Nenad Lučić

Maketa kolodovora u Delnicama (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Maketa kolodovora u Delnicama (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Izrada maketa postojećih željezničkih građevina, nesvakidašnji je hobi Siniše Abramovića iz Delnica, koji svoje sugrađane svake godine u prosincu na izložbi iznenadi nekim novim uratkom. Životna priča delničkog modelara potvrđuje kako čovjek ništa u životu, pa tako ni hobi, ne odabire slučajno.

Naime, sjećanja Siniše Abramovića na djetinjstvo te djeda i baku vezana su uz staru željezničku stražarnicu, tzv. vahtarnu, a kako je kasnije završio Građevinski fakultet, s vremenom se počeo baviti izradom maketa (diorama), koje prikazuju stvarne građevine uz željeznicu.

Nakon prikaza živopisnih motiva s europskih željeznica, Abramović se odlučio "vratiti kući". Dakako, prvo je u njegovoj modelarskoj radionici nastala spomenuta delnička vahtarna, da bi potom započeo izrađivati maketu željezničkog kolodvora u Delnicama, sa svim objektima koji se na njemu nalaze. Pritom posebno impresionira što Abramović vodi računa o najsitnijim detaljima na svakom objektu, pa njegovi prikazi, kako kaže, odražavaju 90 posto stvarnog stanja u prostoru.

Kolodvorska je maketa trenutačno dugačka oko dva, a u konačnoj će verziji dosegnuti dužinu 5,60 metara. Zahvaljujući tom projektu, iz godine u godinu se povećava i produljuje postav Abramovićeve predblagdanske izložbe. Dakako, hobi delničkog modelara nije nimalo jeftin, posebno kada se radi o kupnji modela vlakova, no on ističe da ga u trgovinama prepoznaju kao čestog kupca, što podrazumijeva i određene popuste.

Izrada željezničkih maketa definitivno nije zanimacija za nestrpljive jer posao na većim modelarskim projektima traje i po šest mjeseci. Siniša Abramović pojašnjava da se ne radi o svakodnevnom višesatnom poslu, jer njemu valja pristupati samo kada je čovjek doista motiviran za rad. Bez toga voljnog momenta konačni rezultat nikada nije dobar, tvrdi delnički modelar. Javlja Nenad Lučić:

Modelar željezničkih građevina, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.