Hrvatski radio

Radio Rijeka

Neuspio pokušaj prodaje zapuštene spomen-kuće na mjestu partizanskog logora

18.10.2020.

14:18

Autor: Nenad Lučić

zapuštene lovačke kuće nedaleko od Delnica (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

zapuštene lovačke kuće nedaleko od Delnica (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

U aktualnoj situaciji nije nimalo neobično da se lokalne samouprave, zbog problema s proračunima, objekata koje ne mogu održavati žele riješiti njihovom prodajom. Međutim, pokušaj gradske uprave u Delnicama da na predjelu Praprot, nedaleko od grada, proda zapuštenu lovačku kuću, nije prihvaćen.

Pokušaj prodaje potaknuo je i političku raspravu, a na sve su presudno utjecali povijesni argumenti. Naime, riječ je o nekretnini koja se nalazi na spomen-području nekadašnjega partizanskog logora. 

Lovačku kuću, izgrađenu kao spomen-dom na lokaciji nekadašnjega partizanskog logora, posljednjih godina  prečesto pohode neki nedobronamjerni posjetitelji, upozorio je, predlažući gradskim vijećnicima prodaju objekta,  gradonačelnik Delnica Ivica Knežević.  

"Objekt se našao na meti skupina ilegalnih migranata i on je trenutačno u jadnom i zapuštenom stanju. Ulaganja u tu nekretninu s ciljem njezinog privođenja nekakvoj svrsi, bila bi iznimno velika, a Grad trenutačno nema mogućnosti takvo što realizirati. S druge strane, jedan od najvećih problema vezanih uz taj objekt jest katastrofalno stanje pristupne ceste koja vodi do njega", tumači Knežević. 

Donedavni je koncesionar odustao je od upravljanja objektom, a na informaciju da za njega postoji zainteresirani kupac, delnički vijećnik oporbenog SDP-a Davor Košmrlj reagirao je stavom kako simboli goranskog antifašizma nisu na prodaju.

"Taj objekt ima povijesni značaj za svakoga tko nešto zna o nasljeđu goranskog antifašizma. Ovo nije bilo kakav objekt, a sada se, eto, definira kao lovačka kuća s okućnicom, koju je netko spreman dati ruskom ili kineskom kupcu da je ogradi. Grad ne mora ulagati milijune da bi tu nekretninu priveo nekakvoj svrsi, ali probajmo ga barem zaštititi od daljnjeg propadanja", predlaže Košmrlj.

Suzdržanost prema predloženoj prodaji iskazali su i vijećnici gradonačelnikove nezavisne liste, no teško je reći hoće li, uz predloženu zaštitu od daljnjeg propadanja i devastacije, objekt doista dočekati neka bolja vremena.

Neuspio pokušaj prodaje zapuštene spomen-kuće na mjestu partizanskog logora, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.