Hrvatski radio

Radio Rijeka

Neuspješno društvo: vladi ne vjeruje čak 76 posto građana Hrvatske

18.10.2020.

11:18

Autor: Hina

Grafit na pročelju zgrade u Slovenskoj 9 u Zagrebu, gdje je bio "elitni" Klub u vlasništvu Dragana Kovačevića (Foto: Marko Prpić / Pixsell)

Grafit na pročelju zgrade u Slovenskoj 9 u Zagrebu, gdje je bio "elitni" Klub u vlasništvu Dragana Kovačevića (Foto: Marko Prpić / Pixsell)

Foto: - / -

Hrvatskoj vladi ne vjeruje 76 posto građana a vjeruje joj njih samo 20 posto, pokazuje anketa belgijske konzultantske kuće Kantar izrađena za Europski odbor regija, koja je pokazala da je Hrvatska je zemlja Europske unije u kojoj stanovnici najmanje vjeruju svojoj vladi.

To pokazuje kako je Hrvatska neuspješno društvo, smatraju analitičari s kojima je Hina razgovarala ovaj tjedan u Bruxellesu.

"Anketa jasno pokazuje kako su Hrvati razočarani onime što im se u njihovoj zemlji predstavlja kao demokracija. Trebalo bi dodatno proučiti zašto je Hrvatska na samom vrhu EU-a kada je riječ o nepovjerenju u vladu, no očito su među razlozima percepcija korupcije, udaljavanje vlade od naroda te percepcija netransparentnog vođenja države", kaže Nicolas Becuwe, direktor Kantara.

Nakon Hrvatske, visoko nepovjerenje u nacionalne vlade prisutno je na Cipru (72 posto građana) i Bugarskoj (71 posto). Slijede Rumunjska, gdje vladi ne vjeruje 59 posto građana, Slovenija s 58 i Slovačka s 57 posto.

"Hrvatska potvrđuje kako je nepovjerenje izraženo u zemljama jugoistočne Europe, dok se na drugom kraju spektra nalaze sjeverne zemlje, gdje stanovnici vjeruju svojim institucijama smatrajući ih transparentnima", dodaje Becuwe, čija je kompanija provela anketu početkom rujna.

Tako u Finskoj samo 25 posto stanovnika ne vjeruje svojoj vladi, a slijede Njemačka (28 posto), Luksemburg (30 posto) i Danska (31 posto).

"Zemlje s povjerenjem u institucije smatraju se uspješnim društvima, a one gdje nema povjerenja neuspješnima", kaže politolog Anđelko Milardović, autor više knjiga o Europi i političkim sustavima.

 "U Hrvatskoj stanovnici osjećaju kako su im institucije zatvorene, udaljene od njih. Institucije kao da su privatizirali određeni krugovi ljudi", dodaje.

Policija je u utorak ograničila kretanje stanovnika ispred zgrade vlade i hrvatskog parlamenta u centru Zagreba nakon što je u ponedjeljak 22-godišnji mladić pucao prema zgradi vlade ranivši policajca. Političari od tada govore o potrebi "blindiranja" institucija te njihovog premještanja na "sigurniju" lokaciju. "No ne govori se o anatomiji ono ga što se dogodilo, o uzroku problema", napominje Milardović. "Ovdje se radi o ekstremnim frustracijama pa cijelu priču treba psihologizirati i metodom individualne i političke psihologije pokušati shvatiti o čemu se radi. Treba ići do korijena. Frustracija je uvijek odgovor na neka neispunjena očekivanja". Policija je priopćila kako istražuje motive napada mladića koji nije bio kažnjavan niti evidentiran u policiji.

Nepovjerenje mladih posebno izraženo

Nepovjerenje mladih u vladu posebno je izraženo, a mnogi posljednjih godina napuštaju Hrvatsku. U razvijenim zemljama s niskom korupcijom i visokom transparentnosti vlade, nemaju potrebu bježati od svog naroda, smatraju analitičari.

Novinarka Tea Mihanović, prošlogodišnja dobitnica europske nagrade Megalizzi-Niedzielski, kaže kako se nepovjerenje osjeća i među mladim novinarima.

"Kolegica iz Bugarske, jako dobra prijateljica, uvijek ima najnegativniju sliku prema politici. Njeni izvještaji su uvijek o nečem negativnom, o korupciji. Tako je, nažalost, i u Hrvatskoj", napominje 22-godišnja Mihanović, koja je prošli tjedan sudjelovala u Bruxellesu na susretu novinara iz EU-a.

"S druge strane, kolegica iz Francuske uvijek ima optimistične vijesti, govori o novinarstvu kao odličnom poslu. Njene teme pršte optimizmom", dodaje.

Pesimizam hrvatskih i bugarskih novinara ne ovisi o naravi tih osoba nego o stanju u društvu iz kojeg dolaze.

"Djevojka iz Bugarske je otvorena, vedra i optimistična osoba a djevojka iz Francuske jako zatvorena. No slike iz njihovih izvještaja su upravo suprotne njihovoj naravi. To pokazuje što muči njihova društva, s kakvim problemima se ondje suočavaju", objašnjava Mihanović, koja sudjeluje kao koordinatorica studenata novinara kroz projekte EU-a za mlade.

Razgovor s Teom Mihanović u našoj emisiji "Klasa optimist" poslušajte na ovom linku.

Afere političara stvorile klimu antagonizma prema njima

Aktualna korupcijska afera povezana s hrvatskom javnom kompanijom za distribucije nafte JANAF dodatno pojačava nezadovoljstvo vladajućim političarima ispremreženima s privatnim interesima i poduzetnicima.

Stanovnici u Hrvatskoj ne vjeruju ni svojim regionalnim i lokalnim vlastima, budući da ih se 74 posto negativno izrazilo o njima u anketi u kojoj je sudjelovalo 1040 ispitanika. U Hrvatskoj 58 posto anketiranih osoba nema povjerenja niti u EU.

"Što se tiče situacije u Hrvatskoj, ljudima zbog svega puca film", napominje politolog Milardović. "Vrijeme je da se država uredi i da politika počne brinuti o tome da građani ove zemlje ne budu frustrirani", dodaje.

Hrvatska je prema percepciji korupcije zauzela lani 68. mjesto među 198 zemalja svijeta, podatak je organizacije Transparency International. S obzirom da je pala za tri mjesta u odnosu na prethodnu godinu, čini se da su hrvatski građani uvjereni kako korupcija raste.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.