Hrvatski radio

Radio Rijeka

Neven Čače dobitnik nagrade Hrvatske lječničke komore

04.12.2019.

10:39

Autor: HINA

Foto: Boris Kanazir / HRT - Radio Rijeka

Foto: Boris Kanazir / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Pedijatrijski kardiolog iz KBC-a Rijeka Neven Čače koji je sredinom studenoga prošle godine prvi u Hrvatskoj s timom kolega izveo minimalno invazivni zahvat na srcu kod petero djece dobitnik je nagrade za najzapaženije stručno ostvarenje koje mu je u utorak dodjelila Hrvatska liječnička komora.

Godišnje nagrade za 2018. Hrvatske liječničke komore (HLK) dodjeljuje pojedincima koji su svojim stručnim, znanstvenim te javnim i društvenim djelovanjem doprinijeli unapređenju hrvatskog liječništva i liječničke profesije.

Osim priznanja za najzapaženije stručno ostvarenje, HLK nagrade dodjeljuje u još tri kategorije za znanstveni doprinos unaprjeđenju liječničke struke; za promicanje interesa hrvatskog liječništva i zaštitu prava liječnika te za promicanje ugleda hrvatskih liječnika i liječničke profesije u javnosti.

Nagrada za promicanje interesa hrvatskog liječništva i zaštitu prava liječnika u 2018. pripala je saborskoj zastupnici i predsjednici saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenji koja je aktivno zagovarala interese liječništva i zdravstvenog sustava.

Priznanje za znanstveni doprinos unaprjeđenju liječničke struke dodijeljeno je dječjem psihijatriju iz KBC-a Split Tomislavu Franiću koji je imao značajan broj znanstvenih radova proizašlih uglavnom iz projekta 'MILESTONE' u kojemu je glavni istraživač za Hrvatsku.

Isto priznanje dodjeljuje se mladim znanstvenicima životne dobi do 40 godina, a ovogodišnji dobitnik je specijalist epidemiologije iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Mario Šekerija koji je kao jedan od autora istraživanja objavio je 17 članaka u međunarodnim znanstvenim časopisima.

Priznanje za promicanje ugleda hrvatskih liječnika i liječničke profesije u javnosti dodjeljena je novinarki Sandri Erak, koja je kao urednica i voditeljica emisije Izaberi zdravlje Hrvatskog radija obradila niz tema važnih za liječništvo i funkcionalnost zdravstvenog sustava.

Poslušajte OVDJE kako je dr. Čače o netom obavljenom zahvatu govorio u emisiji Kaf'e prije godinu dana te što je o nagradi rekao u srijedu u Trisu:

Neven Čače, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.