Hrvatski radio

Radio Rijeka

Neven Čače: Srčane mane liječimo brže, uspješnije i jeftinije

24.11.2018.

12:21

Autor: Boris Kanazir

Foto: Boris Kanazir / HRT - Radio Rijeka

Foto: Boris Kanazir / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

KBC Rijeka ponovno je prvi: doktor Neven Čače izveo je u četvrtak i petak pet zahvata zatvaranja ventrikulskog septalnog defekta perkutanim putem. Što to zapravo znači, kako se zahvat radi, ali i ponešto o životu liječnika izvan ordinacije ispričao je doktor Čače gostujući u emisiji Kaf'e.

Kako izgleda život doktora Čače kada nije u bolnici? Slobodnog vremena, kaže, ima malo, a provodi ga s obitelji - suprugom i djecom, među kojima je najmlađa 13-mjesečna djevojčica. Pravo mu je opuštanje i svaki susret s prijateljima, kako ih naziva - košarkaško-ribarskom ekipom.

Složeni naziv zahvata koji je ovih dana riječki tim intervencijskih kardiologa izveo prvi put, kao prvi u Hrvatskoj, doktor Neven Čače opisuje sasvim jednostavno. Riječ je o zatvaranju rupice na srcu, između dviju klijetki, koji se  obavlja uvođenjem instrumenata u arterije i vene u području prepona. To nije operacija - ne radi se na otvorenom srcu, ne otvara se prsni koš, dodaje voditelj tima pedijatrijskih kardiologa. Ipak, i ovaj je zahvat vrlo složen, traje dva do tri sata i u njemu sudjeluje niz stručnjaka.

U KBC-u Rijeka i dosad se izvodila slična, ali nešto jednostavnija intervencija - zatvaranje rupice na pregradi između dviju srčanih pretklijetki. Na taj zahvat u Rijeku već petnaestak godina dolaze pacijenti iz cijele Hrvatske te Bosne i Hercegovine, a riječki tim pomagao je i kolegama u Ljubljani. Novi, složeniji zahvati, koje je nadgledao doktor Massimo Chessa iz klinike San Donato u Milanu, različiti su po tome što je rupica na teško dostupnom mjestu i potrebno je puno više opreme. Liječnici zahvat prate pomoću rendgena i ultrazvuka.

Za budućnost dječje intervencijske kardiologije u Rijeci ne treba brinuti, kaže doktor Čače, iako je proces obrazovanja iznimno složen i dugotrajan. U njegovu je timu jedan liječnik koji će moći samostalno obavljati opisane zahvate, a i jedan specijalizant pokazuje zanimanje za rad u ovom području. Mora prvo dovršiti petogodišnju specijalizaciju iz pedijatrije i tek onda može početi obuka za posao intervencijskog kardiologa. Da bi se bez dugačkih lista čekanja mogli obrađivati svi pacijenti, u ovom području nedostaje još dvoje liječnika, zaključuje Neven Čače.

Sve je prošlo odlično, pacijenti se dobro oporavljaju, govori Čače i dodaje da baš nakon razgovora odlazi u bolnicu na Kantridu obići dvoje malih pacijenata. Oni na kojima je intervencija napravljena u četvrtak danas odlaze kućama, slijede im još dva dana mirovanja i nakon svega pet dana pacijenti se mogu vratiti svojim školskim ili poslovnim obavezama, uz još mjesec dana opreznijeg ponašanja, izbjegavanje dijela sportova i slično. 

Godišnje se u Hrvatskoj rađa oko 350 djece s urođenom srčanom manom. Ovaj tip mane ima oko 100 djece i jednom je dijelu potrebna operacija ubrzo nakon rođenja. Svi oni kojima liječenje mane nije toliko hitno, doći će u kasnijoj dobi doktoru Nevenu Čači, koji procjenjuje da se radi o dvadesetak, tridesetak slučajeva godišnje. Iako je zahvat vrlo skup - jedan zatvarač košta oko 30 tisuća kuna - i dalje je značajno jeftiniji i prihvatljiviji od klasične operacije, koja podrazumijeva i puno duži i složeniji oporavak pacijenta.

Skupa je oprema, ali i obrazovanje liječnika za ovakve zahvate. Posljednjih godina tim doktora Čače ima podršku riječkog KBC-a, financijski pomaže Hrvatska liječnička komora, a donedavno su se liječnici mogli oslanjati samo na edukacije koje provode farmaceutske tvrtke, odnosno proizvođači određene opreme. Za potrebnu opremu dječja kardiologija u Rijeci može zahvaliti i udruzi "Veliko srce malom srcu", koja je u protekle dvije godine bolnici donirala uređaje i potrepštine vrijedne 130 tisuća kuna.

Poslušajte o čemu su sve, uz kaf'e, razgovarali Neva Funčić dječji intervencijski kardiolog Neven Čače:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.