Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ni anke jena već! Slavimo dostignuća i nastavljamo borbu za prava!

08.03.2022.

09:33

Autor: Radio Rijeka, Hina

Dan žena u Osijeku

Dan žena u Osijeku

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

Vrijeme je, kao i svakog 8. ožujka, za slavlje ekonomskih, političkih i društvenih dostignuća žena. Ali nas dnevna praksa podsjeća da je borba za ravnopravnost, kakvu su sanjale još žene polovinom 19. stoljeća, proces koji traje. Noćni marš bit će održan i u Rijeci.

Tekstilne radnice demonstrirale su u New Yorku još 8. ožujka 1857. godine. 1908. je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Na prijedlog njemačke socijalistkinje Clare Zetkin, na prvoj međunarodnoj ženskoj konferenciji koje je 1910. bila održana u Kopenhagenu, u organizaciji Socijalističke Internacionale, ustanovljen je Međunarodni dan žena. 


A sad malo lokalno, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić upozorila je u ponedjeljak na zabrinjavajuće podatke o rodno uvjetovanom nasilju te na činjenicu da se mjere zaštite žrtava rijetko izriču, a one izrečene ne provode, posebno kod nasilja u obitelji. "Prečesto se događa da počinitelj mjere uzastopno krši, što u konačnici može dovesti do smrtnog ishoda žrtve", istaknula je pravobraniteljica Ljubičić na okruglom stolu koji je, uoči Međunarodnog dana žena, u Saboru organizirao Klub zastupnika Socijaldemokrati. 


Tema skupa bio je EU zaštitni nalog kao pravni instrument u borbi protiv nasilja nad ženama. U tom kontekstu pravobraniteljica je naglasila nužnost pooštravanja kazne prema počiniteljima u Hrvatskoj, unaprjeđenja prevencije i sustavne edukacije stručnih osoba.


Vedrana Nikolić Šimundža, pomoćnica ministra uprave za kazneno pravo, istaknula je da je prioritet Vlade smanjenje stope rodno uvjetovanog nasilja. Pojasnila je da se europskim zaštitnim nalogom pokušava objediniti pravni prostor međusobnog priznavanja i suradnje među svim državama članicama, te ujednačiti pravna pravila. To znači da se, npr. u Hrvatskoj može pružiti ista ili slična zaštita kao u Belgiji ili Njemačkoj.

Važno je osvještavanje javnosti o postojanju EU zaštitnog naloga i da ga mi kao država trebamo na zahtjev izdavati i to u vrlo hitnom roku.

Vedrana Nikolić Šimundža

U raspravu se videovezeom uključila i Petra Bayr, austrijska parlamentarka i predsjednica europskog parlamentarnog foruma za seksualna i reproduktivna prava. Ustvrdila je kako međunarodno pravo može biti snažno oruđe u borbi protiv nasilja nad ženama. "Iskustvo pokazuje da u zemljama koje su usvojile čak i neobvezujuće konvencije o zaštiti žena stopa nasilja pada, jer postoji veća svijest javnosti i pritisak na vlade da djeluju." Zlatni standard zaštite je Istanbulska konvencija, koja ne samo da daje jasnu i široku definiciju različitih oblika nasilja, već i obvezuje države potpisnice da kriminaliziraju određene prekršaje, istaknula je Bayr.


Katica Glamuzina je, u ime Kluba Socijaldemokrati, zaključila kako je "davanje cvijeća ženama na 8. mart postala tek isprazna gesta". "Ženama ne treba cvijeće. Ženama treba ravnopravnost", rekla je. Trebaju im, dodala je, jednake šanse za napredovanje na poslu, jednake plaće za jednak posao, pravo na izbor, pravo da same donose odluke o svom tijelu, zaštita od rodno uvjetovanog nasilja, ravnopravna zastupljenost u političkim tijelima i poslovnim upravljačkim strukturama.

To su stvari koje ženama trebaju, a ne jedan cvijet jednom godišnje.

Katica Glamuzina

Pa onda još više lokalno:  Noćni marš s početkom u 18 sati održat će se u Rijeci, u organizaciji udruge Pariter!


Povodom Dana žena još jednom aktualiziraju problem nasilja prema ženama i femicida. Pod sloganom "Ni anke jena već" želi se poslati poruka institucijama kako se niti jedan ženski život više ne smije ugasiti zbog nasilja. Noćni marš kreće s platoa ispred hotela Continental prema Jadranskom trgu, svi ste pozvani pridružiti se uz zviždaljke, transparente, dobro volju, ali i kovid potvrde.


Fokus ovogodišnjeg riječkog marša ulicama centra grada je na borbi protiv nasilja nad ženama koje je u porastu, kaže Marija Trcol iz PaRitera, poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.