Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Nije jednostavno poučavati djecu"

04.10.2013.

16:42

Autor: Damir Pijaca / Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U subotu 5. listopada obilježava se Svjetski dan učitelja. Predstavnici Grada Rijeke ugostili su učitelje i odgajatelje umirovljene u prošloj školskoj godini, a Županija je nagradila najuspješnije.

UNESCO je 1994. godine proglasio 5. listopada Svjetskim danom učitelja, u spomen na taj datum 1966. godine, kada je u Parizu potpisana Preporuka o statusu učitelja. Od tada se ovaj dan obilježava u više od stotinu zemalja. Želja i namjera je da obrazovanje, odnosno učitelji i odgajatelji, dobiju društvenu važnost koju i zaslužuju.

Nije jednostavno odgajati i poučavati djecu, pogotovo ne danas, a oni koji su to dugo radili i na tom poslu dočekali mirovinu, zaslužuju puno više od zahvale - poštovanje i uvažavanje, rekao je umirovljenim učiteljima i odgajateljima zamjenik gradonačelnika Marko Filipović. Učitelje i odgajatelje, koji su tijekom školske godine 2012/2013. iz riječkih osnovnih škola i iz dječjih vrtića otišli u mirovinu, njih 35, primili su i zamjenik gradonačelnika Miroslav Matešić te pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Sanda Sušanj.

Svi umirovljenici za dugogodišnji rad u prosvjeti dobili su zahvalnicu i prigodan poklon - knjigu Radmile Matejčić Kako čitati gradPrimorsko-goranska županija i Grad Rijeka će i ove godine tradicionalno obilježiti Dan učitelja dodijelom županijskih nagrada najuspješnijim prosvjetnim djelatnicima i ustanovama na svom području.

Učitelje je za uspješan rad nagradila i Županija primorsko-goranska. Na svečanosti u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, po šest tisuća kuna dobile su tri odgojno-obrazovne ustanove te po tri tisuće kuna deset učitelja iz škola u našoj županiji. Tko je sve nagrađen, pogledajte ovdje.

Među umirovljenim učiteljima bila je i Marica Zrilić, do rujna ove godine profesorica hrvatskog jezika u Osnovnoj školi Brajda, koja se rado prisjetila rada s djecom hrvatskih iseljenika u Njemačkoj. I s nagrađenima i s umirovljenim profesorima razgovarao je Damir Pijaca:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.